Foto: LETA
Latvijā pazīstamais nacionālboļševiku aktīvists Beness Aijo, kurš pēdējās nedēļās piedalījās prokrieviskos mītiņos Ukrainā, ir atgriezies Lielbritānijā, informē pats Aijo.

Trešdien izskanēja informācija, ka par pret Ukrainu vērstu darbību Aijo Doņeckā ir aizturēts. Varas iestādes jau iepriekš brīdināja, ka aktīvists varētu tikt izraidīts no valsts.

Aijo portālam "Delfi" apgalvo, ka ceturtdien nogādāts Kijevas lidostā, no kurienes viņu bijis paredzēts izraidīt uz Latviju, tomēr Latvijas varas iestādes esot atteikušās viņu pieņemt, tāpēc viņš nav laists "Air Baltic" lidmašīnā.

Tā kā viņam nav Krievijas vīzas, atlikusi iespēja doties uz Londonu, kur viņš esot veiksmīgi nokļuvis.

Par spīti Aijo apgalvojumiem, ka "šie fašisti Latvijā nepieņem savu pilsoni", apstiprinājuma, ka Latvija patiešām būtu liegusi viņam iebraukšanu, nav.

Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) padomniece Daiga Holma portālam "Delfi" zināja teikt, ka patlaban saistībā ar paša Aijo plaši publiskotajām aktivitātēm Ukrainā, notiek divas pārbaudes.

Proti, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) vērtē iespējas atņemt Aijo Latvijas pilsonību, taču galīgais lēmums šajā lietā vēl nav pieņemts. Pārbaudi par Aijo aktivitātēm Ukrainā sākusi arī Drošības policija, taču nekādi rīkojumi, kas liegtu viņam iebraukšanu Latvijā, pagaidām nav pieņemti.

Holma norāda, ka Aijo nav iekļauts tā dēvētajā "melnajā sarakstā" un tas nemaz nav iespējams, jo viņš ir Latvijas pilsonis. "Melnajā sarakstā" tiek iekļauti Latvijai nevēlami ārzemnieki.

Pats Aijo portālam "Delfi" iepriekš bija norādījis, ka tuvākajā laikā Latvijā atgriezties neplāno, bet no Ukrainas dosies atpakaļ uz Lielbritāniju, kur viņam ir darbs.

Par Benesa Aijo gaitām Krimā un Doņeckā var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!