Zemessardze ir viena no Latvijas aizsardzības prioritātēm un tuvākajā laikā tās attīstībā paredzēts investēt lielus līdzekļus, sarunā ar portālu "Delfi" paskaidroja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Zemessardze ir Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sastāvdaļa un Latvijas lielākais militārais formējums, kas ieņem nozīmīgu lomu valsts aizsardzības politikā. Taču sabiedrībā mēdz izskanēt bažas, ka daļa Zemessardzes ekipējuma un bruņojuma lielā mērā ir novecojusi vai neatbilstoša formējuma noteiktajai lomai valsts aizsardzības sistēmā.

"Šobrīd Zemessardze ir viena no mūsu prioritātēm, kurā tuvākajā laikā mums ir paredzēts investēt ļoti daudz naudas, bet, protams, ka attīstība un iepirkumi nevar attīstīties tik strauji," uz "Delfi" jautājumu par zemessargu ekipējuma stāvokli trešdien pēc NATO aizsardzības ministru tikšanās Briselē atbildēja Bergmanis.

Ministrs pastāstīja, ka ir apmeklējis visus Zemessardzes bataljonus un izvērtējis situāciju. "Jā, protams, ir daudz un dažādi izaicinājumi – centīsimies viņus likvidēt," atzina amatpersona.

"Kā mēs bieži esam teikuši – cenšamies atdot parādu par to, ko Zemessardze pa šiem gadiem nav saņēmusi," uzsvēra Bergmanis.

Foto: Publicitātes foto

Pašlaik tiek gan uzlabots Zemessardzes ekipējums, gan ieroču apgāde, gan infrastruktūra, kā arī paaugstinātas gatavības vienību sagatavošana, viņš atzīmē.

"Ir daudz, daudz jautājumu, kurus mēs risināsim un tuvākajā laikā arī centīsimies līdz galam atrisināt," atzīmēja ministrs. Laikos, kad Zemessardzes finansējums bija daudz mazāks, kaut ko izdarīt bija grūti, viņš atzīst.

Pēdējos divos gados vērojams liels brīvprātīgo pieplūdums Zemessardzē, turklāt vairāk nekā puse zemessargu šobrīd ir jaunāki par 35 gadiem, atzinīgi vērtē ministrs.

Vairāk par Zemessardzi, tās uzdevumiem un uzbūvi var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!