Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien Berlīnē sākušās Vācijas, Francijas, Krievijas un Ukrainas līderu sarunas, lai novērtētu Minskas miera līgumu īstenošanu.

"Normandijas formāta" samits tiek rīkots pēc Vācijas kancleres Angelas Merkeles ielūguma un tajā piedalās Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Francijas prezidents Fransuā Olands un Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Līderu tikšanās notiek aiz slēgtām durvīm.

Tā ir pirmā reize kopš Ukrainas krīzes sākuma 2014. gadā, kad Putins oficiāli apmeklē Berlīni.

Merkele pirms samita pavēstīja, ka tā mērķis "sniegt brutāli godīgu novērtējumu" par Minskas vienošanās īstenošanu.

"Daudzās jomās, tādās kā ugunspārtraukšana, politiskie jautājumi un humānie jautājumi, lietas ir iestrēgušas," otrdien reportieriem pavēstīja Merkele. "Mums ir jāizmanto jebkāda iespēja progresa panākšanai. Man jāsaka, ka mēs nevaram gaidīt brīnumu, taču šobrīd vērts ir ikviens centiens."

Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs pirms Putina brauciena pavēstīja, ka "mēs negaidām nekādus lielus panākumus".

Tikmēr Porošenko paziņojis, ka Ukrainai nav "lielu cerību" par tikšanos Berlīnē.

Olands pagājušajā nedēļā pēc sarunām ar Porošenko aicināja visas Ukrainas konflikta puses izstrādāt "ceļa karti", lai panāktu strīda atrisinājumu.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!