Berlīnes Ziemassvētku tirdziņš, kurā pirmdien, nogalinot 12 cilvēkus, ietriecās aizdomās turēta islāmistu ekstrēmista vadīta kravas automašīna, ceturtdien ir atsācis darbu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lai novērstu turpmākus tāda veida uzbrukumus, pie tirdziņa ir uzstādītas betona barjeras.

Tikmēr policija turpina meklēt aizdomās turēto uzbrucēju Anisu Amri. Likumsargi veikuši reidus vairākās mājās Dortmundē, taču izmeklētāji noliedz, ka kāds jau būtu aizturēts.

24 gadus vecais tunisietis, par kura atrašanu policija izsludinājusi 100 000 eiro lielu atlīdzību, tiek turēts aizdomās par 19. decembra vakarā Berlīnes centrā notikušā uzbrukuma sarīkošanu. Ziemassvētku tirdziņā pie Ķeizara Vilhelma memoriālās baznīcas ietriecās kravas automašīna, nogalinot 12 un ievainojot vēl 49 cilvēkus.

Viņa dokumenti atrasti kravas automašīnas kabīnē. Policija uzskata, ka viņš varētu būt bruņots un bīstams. Iespējams, viņš guvis ievainojumus cīņā ar nolaupītās kravas automašīnas šoferi, kurš atrasts miris pasažiera vietā.

Avoti Vācijas tieslietu sistēmā atklājuši, ka pērnajā gadā Vācijā ieradušos Amri policija Berlīnē novērojusi no marta līdz septembrim. Viņš turēts aizdomās par laupīšanas plānošanu ar mērķi iegūt naudu automātisko ieroču iegādei un uzbrukuma sarīkošanai, ziņo BBC.

Novērošana atcelta pēc tam, kad nav atklāts nekas vairāk par narkotiku darījumu Berlīnes parkā un kautiņu bārā, un aizdomās turētais pazudis no regulāri apmeklētajām vietām Berlīnē.

Ziemeļreinas-Vestfālenes iekšlietu ministrs Ralfs Jēgers apstiprina, ka Anis Amri ir nonācis pretterorisma policijas uzmanības lokā. "Drošības iestādes 2016. gada novembrī apmainījās ar saviem atklājumiem un informāciju par šo personu ar Apvienoto pretterorisma centru," norādīja ministrs.

Laikraksts "Seuddeutsche Zeitung" ziņo, ka aizdomās turētais bijis saistīts ar islāmistu sludinātāju Ahmadu Abdelazizu, kurš arestēts novembrī. Policijas paziņojumā norādītas sešas dažādas identitātes, ko izmantojis 1992. gada 22. decembrī dzimušais Amri. Viņš iepriekš uzdevies gan par ēģiptieti, gan libānieti.

2012. gadā viņš ieradies Itālijā, bet tad pārcēlies uz Vāciju, kur 2015. gadā iesniedzis patvēruma pieprasījumu. Šī gada aprīlī Amri saņēmis pagaidu uzturēšanās atļauju, bet jūnijā lūgums par patvērumu noraidīts un pieņemts lēmums Amri deportēt. Tomēr ilgā dokumentu kārtošana nav ļāvusi Vācijas varas iestādēm viņu deportēt piespiedu kārtā.

Amri tēvs un avoti drošības iestādēs Tunisijas radiostacijā atklāja, ka pēc dzimtenes pamešanas pirms aptuveni septiņiem gadiem, aizdomās turētais četrus gadus nosēdējis Itālijas cietumā par skolas dedzināšanu.

Savukārt Tunisijā viņam aizmuguriski piespriests piecu gadu cietumsods par laupīšanu un vardarbību.

Vēstīts, ka kravas automašīna, ar kuru noticis uzbrukums Ziemassvētku tirdziņam, domājams nolaupīta pirmdienas pēcpusdienā. Automašīnas šoferis – polis Lukašs Urbans – pēc uzbrukuma atrasts miris auto pasažiera vietā ar durtām un šautām brūcēm.

Auto ar Polijas numuriem nolaupīšanas brīdī atradies industriālajā zonā Berlīnes ziemeļrietumos, ziņo tabloīds "Bild". Urbans te apstājies, kad viņa vesto tērauda siju piegāde atlikta uz otrdienu.

GPS dati liecina, ka auto pirms došanās uz pilsētu veicis nelielas kustības "it kā kāds mācītos braukt".

Iepriekš tika ziņots, ka pēc notikušā, aizdomās turētais kravas automašīnas vadītājs aizturēts, kad viņš no notikuma vietas bēdzis ar kājām Tīrgartenas parka virzienā. Bēglim aptuveni divus kilometrus sekojis kāds aculiecinieks, kurš par viņa atrašanās vietu ziņoja policijai. Likumsargi norādīto vīrieti aizturēja pie Uzvaras kolonnas.

Tomēr pēc aizturētā nopratināšanas un notikuma vietā atrastajiem pierādījumiem izrādījies, ka aizturētais patvēruma meklētājs no Pakistānas nav uzbrukumu sarīkotājs, un otrdienas vakarā Vācijas varas iestādes viņu atbrīvoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!