Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turpinoties strupceļa situācijai pēc Itālijas parlamenta vēlēšanām, bijušais premjerministrs Silvio Berlusko asi vērsies pret iespējamajiem koalīcijas partneriem, kā arī pārmetis vēlētājiem nepareizu izvēli.

"Jūs zināt situāciju. Ir liela ķeza, un man jāsaka, ka itāļi balsojuši ļoti slikti (..). Es ar nepatiku vēroju to, kas notiek," uzstājoties reģionālo vēlēšanu kampaņas mītiņā Itālijas dienvidos, atzina 81 gadu vecais Berluskoni.

Viņa vadītā centriski labējā partija "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!") ietilpst konservatīvo partiju koalīcijā, kas 4.martā notikušajās vēlēšanās ieguva visvairāk balsu, taču nespēja izcīnīt valdības izveidošanai nepieciešamo absolūto vairākumu.

Savas pretenzijas uz valdības veidošanu pieteikusi arī populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S), kas ieguvusi visvairāk balsu kā atsevišķa partija.

Līdz šim abu nometņu sarunas par iespējamo koalīcijas izveidi ir bijušas neveiksmīgas, jo M5S pieprasa, lai pārējās labējās partijas atteiktos no sadarbības ar "Forza Italia".

Arī Berluskoni piektdien paziņoja, ka nekad neatradīsies vienā valdībā ar M5S.

Viņš norādīja, ka Pieczvaigžņu kustība ir drauds Itālijai un ka jādara viss, lai tā netiktu pie varas.

Tā vietā konservatīvajiem vajadzētu meklēt vēlēšanās zaudējušās līdzšinējā valdošās kreisi centriskās Demokrātiskās partijas (PD) atbalstu, taču pret to savukārt kategoriski iebilst Ziemeļu līgas līderis Mateo Salvīni, kura vadītā partija vēlēšanās izvirzījusies par vadošo spēku labējo koalīcijā.

"Es nevēlos nekādu darīšanu ar PD," vēl ceturtdien tviterī paziņoja Salvīni.

Arī viens no ietekmīgākajiem DP politiķiem Etore Rozato izteicies, ka "Berluskoni sapņo", cerot uz iespējamo Demokrātiskās partijas atbalstu. Vienlaikus viņš noraidīja iespēju, ka kreisie varētu vienoties ar M5S. "Mēs nevēlamies nevienam kalpot par rezerves riteni," uzsvēra Rozato.

Savukārt M5S paziņojusi, ka tā varētu veidot koalīciju vienīgi ar Līgu, kā pēdējā laikā tiek dēvēta Ziemeļu līga, tai cenšoties nostiprināties arī valsts dienviddaļā, vai ar PD.

Tikmēr neveiksmi cietusi arī Senāta spīkere Marijas Kazelati, kurai prezidents Serdžo Matarella trešdien uzticēja vidutājas lomu, dodot viņai 48 stundas konsultācijām ar partijām.

Kazelati, kas pārstāv "Forza Italia", piektdien paziņoja, ka viņas neveiksme dod vielu "politiskām pārdomām".

Tomēr viņa pauda pārliecību, ka Matarella spēs rast labāko izeju no situācijas.

Itāļu mediji vēsta, ka prezidents izmantos nedēļas nogali iespējamo variantu izvērtēšanai.

Viena no iespējām ir veidot nacionālās vienotības valdību, taču tās rīcībspēja būs ierobežota. Domājams, ka tas novedīs pie pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanas 2019.gadā vienlaikus ar maijā paredzētajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

Daļa ekspertu uzskata, ka izeju no strupceļa varētu rast pēc reģionālajām vēlēšanām, kas noslēgsies aprīļa beigās, jo līdz tam nedz M5S, nedz Līga nevēlas pieņemt politiski smagus lēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!