Foto: stock.xchng
Pirms diviem gadiem par 48 miljonu dolāru (34,43 miljonu eiro) vērtas kokaīna kravas kontrabandu Bermudu salās notiesātais latviešu burātājs Jānis Zēģelis šonedēļ iesniedzis apelāciju, vēsta Bermudu mediji.

Bermudu Augstākā tiesa 2012.gada jūnijā Zēģelim piesprieda 25 gadu cietumsodu.

Tiesas zvērinātie Zēģeli atzina par vainīgu visās sešās apsūdzībās - narkotiku, ieroča un munīcijas glabāšanā un importēšanā.

Apsūdzētais noliedza savu vainu visos apsūdzības punktos. Viņam draudēja mūža ieslodzījums.

Bermudu muitnieki un policisti 2011.gada 1.augustā Sentdžordžas ostā pārmeklēja Zēģeļa burulaivu "Artūrs", atrodot tur 165 kilogramus kokaīna, kā arī deviņu milimetru pusautomātisko pistoli "Beretta" un 192 patronas.

Tiesas spriedums arī paredz, ka laiks, ko Zēģelis pavadījis apcietinājumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā, tiks atrēķināts no viņa soda, un norādīja, ka varasiestādes var nevēlēties segt Zēģeļa uzturēšanos Bermuda salu cietumā ilgāk kā nepieciešams, tādēļ notiesātais varētu tikt priekšlaicīgi atbrīvots un deportēts jau pēc tam, kad būs izcietis trešdaļu cietumsoda.

Zēģelis tiesā pilnībā mainīja savas līdzšinējās liecības, paziņojot, ka narkotikas viņa burulaivā ieliktas, viņam nezinot, un ka to īpašnieks draudējis nogalināt viņa ģimeni.

Sākotnēji policistiem Zēģelis sacīja, ka narkotikas viņa laivā iekrautas okeānā un ka viņš par kravas pārvešanu uz Latviju saņemtu divu miljonu dolāru atlīdzību. Saskaņā ar vienošanos Zēģelim, kad viņš būtu sasniedzis Skageraka šaurumu pie Dānijas krastiem, būtu jāzvana narkotiku saņēmējam, lai sarunātu narkotiku nodošanu.

Policistiem arī Zēģelis sacīja, ka ieroci viņš pirms trim gadiem nelegāli iegādājies Venecuēlā, lai aizsargātos no pirātiem.

Taču, liecinot tiesā, Zēģelis paziņoja, ka narkotikas un ieroci savā burulaivā "Arturs" atradis trešajā dienā pēc izkuģošanas no Trinidādas un Tobāgo, kad viņš atradies starp Dominikānas Republiku un Puertoriko. Zēģelis savas burulaivas kravas nodalījumā devies meklēt rezerves daļas, taču atradis kādu kastīti, kurā izrādījies ierocis. Viņš turpinājis pārmeklēt savu jahtu un dziļāk atradis paslēptas narkotikas.

Pēc viņa sacītā, narkotikas viņa laivā slepeni ielicis kāds krievu tautības vīrietis, kas pēc tam draudējis nogalināt viņa ģimeni, ja viņš neaizvedīs kravu līdz Latvijai. Pēc narkotiku atklāšanas viņš zvanījis minētajam krievu vīrietim, kurš apstiprinājis, ka viņa laivā iekrautas 166 kokaīna pakas. Vīrietis Zēģelim piesolījis jahtu un naudu par narkotiku nogādāšanu līdz Latvijai.

Zēģelis atteicies, taču tad vīrietis draudējis nogalināt viņa ģimenes locekļus, arī viņa trīs bērnus.

Taču okeānā Zēģeli pārsteigusi tropiskā vētra, kas sabojājusi viņa burulaivas mastu, kā dēļ viņam nācies doties uz tuvējām Bermudu salām, lai veiktu remontu.

Zēģelis skaidroja, ka Bermudu salās plānojis palikt tikai četras dienas, taču valsts svētku dēļ vietējie veikali bijuši slēgti un viņš nav varējis iegādāties nepieciešamās tērauda plāksnes masta nostiprināšanai.

1.augustā Bermudu muitnieki un policisti Sentdžordžas ostā pārmeklēja Zēģēļa burulaivu. Viņš tika arestēts un nogādāts policijā, kur viņam tika nozīmēts advokāts, kas viņam ieteicis policistiem neko nestāstīt, bet visu izstāstīt tiesā. Advokāts arī paudis pārliecību, ka neviens neticēs viņa stāstam.

Prokuratūra pauda neticību par Zēģeļa jauno notikumu versiju, paužot pārliecību, ka trīs bērnu tēvs Zēģelis piekritis pārvest narkotikas, lai nopelnītu naudu savai ģimenei nabadzīgajā Latvijā.

Fīlds pauda pārliecību, ka Zēģelis izgudrojis stāstu par viņam izteiktajiem draudiem.

Prokurors tiesā norādīja, ka Zēģelis savās sākotnējās liecības stāstījis par viņa ģimenes materiālajām grūtībām Latvijā, kas apliecinot, ka viņu motivējusi vieglā peļņa.

Zēģeļa tiesību un interešu aizstāvībā pēc apsūdzētā lūgumu tiesas procesā iesaistījās Latvijas vēstniecība ASV, kas rūpējās, lai viņam tiktu nodrošināts advokāts un tulks.

Pēc notiesāšanas Zēģelim bija tiesības izteikt lūgumu izciest sodu Latvijā, taču šādu lūgumu Zēģelis nav izteicis ne ĀM, ne Latvijas vēstniecībai ASV.

Zēģelis bija nonācis arī Latvijas tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā, vēl pirms tika aizturēts Bermudu salās.

Valsts policija aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka Zēģeļa vesto kokaīna kravu, visticamāk, nebija plānots realizēt Latvijas teritorijā, jo šeit ir pārāk mazs pieprasījums pēc kokaīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!