Foto: Reuters/Scanpix

Mediji nereti ziņo par teroristisko grupējumu izveidotām treniņnometnēm Irākā, Sīrijā un Lībijā, kurās dažādiem uzdevumiem tiek trenēti arī bērni un pusaudži. Viena bērna "izskološanai" par spridzinātāju pašnāvnieku var tikt veltīti pat seši gadi, atsaucoties uz Mūsdienu Afganistānas pētniecības centra eksperta Andrejs Serenko pausto, vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle".

Centrālāzijā teroristu treniņnometnes nav jaunums un tādas ieviesis ne tikai teroristiskais grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"), bet arī, piemēram, grupējums "Taliban".

"Kondozas provincē Afganistānā atrodas svarīga "Taliban" nometne. Tur viņi trenē ne tikai pieaugušos, bet arī bērnus. Viņi tiek apmācīti par spridzinātājiem pašnāvniekiem," medijam pastāstījis Maskavā esošā pētniecības centra eksperts. Saskaņā ar viņa stāstīto viena bērna sagatavošana var ilgt no viena līdz pat sešiem gadiem. Tāpat viņš klāstījis, ka, piemēram, bērni vecumā no sešiem līdz astoņiem gadiem tiek mācīti mīnēt ceļus.

Gormačas apgabalā, Afganistānā, ir nometne, kuru vada Mullahs Kaijums. Viņš sagatavo bērnus spridzinātāju pašnāvnieku uzdevumiem. Serenko norādījis, ka kaujinieki nometnē esošos bērnus ir vai nu nolaupījuši, vai nopirkuši no viņu pašu vecākiem. Dažu bērnu cena "tirgū" lēšama aptuveni 915 eiro apmērā.

Vēl viena "Taliban" spridzinātāju pašnāvnieku treniņnometne atrodas ziemeļos esošajā Sarepolas provincē, kurā tiek apmācīti daudzi pakistānieši. Šeit salīdzinājumā ar Kondozu treniņi norit krietni vien ātrāk – terorists tiek sagatavots jau trīs mēnešu laikā. Saskaņā ar Serenko pārstāvētā pētniecības centra datiem novembrī šajā nometnē bijuši vismaz septiņi bērni.

Tāpat viņš paudis pārliecību, ka "Daesh" Sīrijā spridzināšanām apmāca gan sievietes, gan bērnus, tiesa gan, šī grupējuma nometnēs Afganistānā tiek trenēti vien vīrieši. Kā norādījis Serenko, ir saņemta informācija, ka nometnēs, iespējams, atrodas arī bērni, taču pagaidām nav skaidrs, kāds ir viņu uzdevums. Viņš uzsvēris, ka "Daesh" atšķirībā no "Taliban" Afganistānā līdz šim nav izmantojis bērnus šāda veida uzbrukumiem.

Teroristi izmanto bērnus, jo viņi vieglāk var iegūt potenciālo upuru uzticību, tāpat arī viņiem ir vieglāk piekļūt dažādām vietām, medijam pastāstīja Maltā esošā Krīzes situāciju izpētes centra pārstāve Natālija Haritonova. "Viņi ir efektīvāki nekā pieaugušie spridzinātāji pašnāvnieki, taču arī viņiem ir ierobežotas spējas. Piemēram, viņi nevar veikt automašīnu spridzināšanas," viņa klāstīja, piebilstot, ka bērni bieži tiek aprīkoti ar sprāgstvielām, ko var detonēt no attāluma, tādēļ dažkārt viņi pat nenojauš, ko dara.

Tas ir iemesls, kādēļ mazie spridzinātāji pašnāvnieki Pakistānā un Afganistānā ir lētāki nekā pieaugušie.

Haritonova, balstoties uz ziņojumiem, kas saņemti no Afganistānas un Pakistānas, pieļauj, ka daļa no bērniem, kuri atrodas šādās nometnēs, ir kritušo karavīru atvases. Tā kā viņu uzturēšana prasītu līdzekļus, viņi tiek pārdoti teroristiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!