Foto: Reuters/Scanpix

Jau vairāk nekā septiņus mēnešus no publikas acīm pazudusi Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna kundze Ri Soldžu, veicinot neziņu un baumas par viņas likteni.

Ri līdzās Ziemeļkorejas medijos visur esošajam Kimam pēdējo reizi redzēta 28. martā. Viņas ilgā prombūtne veicinājusi spekulācijas par to, ka sieviete varētu būt stāvoklī, vai pat kritusi sava vīra nežēlastībā.

Ņemot vērā, ka 2013. gadā Kims devis rīkojumu ar nāvi sodīt savu tēvoci, kurš ātri "izgaisa" no oficiālajiem propagandas kadriem, bažas var šķist pamatotas.

Totalitārajā un izolētajā valstī notiekošais ārpus tās robežām lielā mērā ir noslēpumā tīts, tāpat arī par Kima kundzi daudz informācijas nav pieejams. Atskatāmies uz to, kas zināms.

Foto: Reuters/Scanpix
Pirmo reizi pie Kima Čenuna sāniem Ri parādījās 2012. gadā, raisot vērotājos neziņu par jaunās sievietes personību. Tikai vēlāk Ziemeļkorejas mediji atklāja, ka sieviete ir Kima sieva biedrene Ri Soldžu. Taču valsts pirmā pāra laulāšanās datums līdz šim nav atklāts, atgādina portāls "ibtimes".

Dienvidkorejas mediji tajā laikā apgalvoja, ka Ri ir 27 gadus veca Ziemeļkorejā populārās grupas "Unhasu orchestra" bijusī dalībniece, kas Kimam uzstājusies 2010. gadā.

Citas versijas pieļāva, ka Ri ģimene pieder Ziemeļkorejas politiskajai elitei, bet viņas māte esot vietējās slimnīcas ginekoloģijas nodaļas vadītāja. Pati Ri esot zinātniskā grāda ieguvēja, raksts "ibtimes".

Foto: AFP/Scanpix

Kima publiskā parādīšanās ar sievu pie sāniem bija neraksturīga Ziemeļkorejas politiskās elites tradīcijām. Ne viņa tēvs Kims Čenirs, ne vectēvs Kims Irsens nekad publiski netika parādīti kopā ar savām mīļotajām sievietēm.Turklāt Ri vērotājus pārsteidza ar elegantiem tērpiem uz Ziemeļkorejas nabadzības fona.

Tikmēr Ri turpmākajos gados kopā ar vīru sabiedrībā tika redzēta daudzas reizes: 18 reizes 2012. gadā, 22 reizes 2013. gadā un 15 reizes 2014. gadā, raksta Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap". Pēc tam Ri Soldžu publiskie iznācieni strauji samazinājās.

Šī gada 8. februārī Ri kopā ar Kimu bija klāt satelīta palaišanai Phenjanā – tā bija viņas pirmā parādīšanās sabiedrībā pēc četru mēnešu pauzes.

Foto: AFP/Scanpix

2013. gadā Ri piedzima meitiņa, liecina Dienvidkorejas mediju ziņas. Tajā pašā gadā bijusī NBA zvaigzne Deniss Rodmens, atgriežoties no ciemošanās pie sava "drauga uz mūžu" Kima, paziņoja, ka vadoņa meitiņu sauc Čžue, norādot, ka Kims esot labs tēvs.

2014. gadā uzvirmoja baumas, ka Ri gaidot otru bērnu, jo Kima kundze sabiedrībā parādījās vaļīgā apģērbā, kurš neļauj novērtēt ķermeņa aprises.

Lai gan tas nav oficiāli apstiprināts, ļaudis mēļo, ka Kims vēlas dēlu, lai būtu turpinājums kopš 1948. gada Korejas Tautas Demokrātiskajā Republikā valdošajai Kimu dinastijai.

Foto: AFP/Scanpix

Kamēr viena no izplatītākajām versijām Ri pazušanu skaidro ar viņas iespējamo grūtniecību, citi baumo, ka viņai ir konflikts ar Kima māsu.

Kima Jočena ieņem nozīmīgu vietu Ziemeļkorejas varas struktūrā – 2014. gada novembrī viņa kļuva par valdošās Korejas Strādnieku partijas Centrālās komitejas direktora vietnieci.

Septembrī tika ziņots, ka viņa vairākas augsta ranga amatpersonas nosūtījusi atkārtoti izglītoties, norāda "ibtimes".

Tiek uzskatīts, ka vadoņa māsa, tāpat kā Kims Čenuns, mācījusies skolā Šveicē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!