Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Memorial", kas nodarbojas ar totalitāro noziegumu pētīšanu un cilvēktiesībām, ir apsūdzēta "konstitucionālās iekārtas pamatu graušanā", vēsta ziņu vietne "Lenta.ru".

Tādas apsūdzības biedrībai, kas jau iepriekš atzīta par "ārvalstu aģentu", izvirzījusi Krievijas Tieslietu ministrijas Galvenā pārvalde.

Ministrijas izdotajā aktā par nevalstiskās organizācijas pārbaudes rezultātiem norādīts, ka "Memorial" "aktīvi nodarbojas ar politisko darbību, kuras mērķis veidot negatīvu sabiedrības viedokli par valsts augstākās varas realizēto politiku, pauž nepiekrišanu izpildvaras lēmumiem un darbībām, iepriekšējās izmeklēšanas un pieņemtu tiesas spriedumu rezultātiem rezonansi izraisījušās krimināllietās".

Aktā kā piemērs "Memorial" kaitīgajai darbībai pieminēts 2014. gada augustā biedrības paustais, ka "Krievijas darbības pret Ukrainu atbilst agresijas apzīmējumam", kā arī organizācijas interneta vietnē publicētais viedoklis, ka tā sauktā "Bolotnaja lieta" pret opozīcijas aktīvistiem ir safabricēta.

Ar šādām darbībām "Memorial" "grāva Krievijas Federācijas konstitucionālās kārtības pamatus, aicinot uz esošās varas gāšanu un valsts politiskā režīma maiņu", uzskata Tieslietu ministrijas ierēdņi.

Ministrija pati vēl nav komentējusi, kāda varētu būt tālākā rīcība pret cilvēktiesību aizsardzības grupu, tikmēr "Memorial" direktors juridiskajos jautājumos Kirils Korotejevs pieļauj, ka Tieslietu ministrija pieprasīs organizācijas slēgšanu, vai vērsīsies Izmeklēšanas komisijā ar lūgumu ierosināt krimināllietu.

2014. gada maijā tiesa "Memorial" atzina par "ārvalstu aģentu", atgādina "Lenta.ru". Saskaņā ar 2012. gadā pieņemtu likumu, nevalstiskajām organizācijām Krievijā, kas saņem ārvalstu finansējumu un nodarbojas ar politiku, ir jāreģistrējas kā "ārvalstu aģentam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!