Foto: AFP/Scanpix/LETA
Tiesa Albānijā sestdien noteica mājas arestu bijušajam iekšlietu ministram Saimiram Tahiri, pret kuru notiek izmeklēšana aizdomās par viņa saistību ar marihuānas kontrabandistiem.

Tahiri, kurš bija iekšlietu ministrs no 2013. līdz 2017. gadam un ir tagadējā premjerministra Edi Ramas politisks sabiedrotais, tiek turēts aizdomās arī par "ierēdņu pasīvu korupciju," teikts tiesas paziņojumā. 38 gadus vecais Tahiri šomēnes nolika parlamenta deputāta mandātu, lai atbildētu uz, viņaprāt, "viltus apsūdzībām".

Izmeklēšana par marihuānas kontrabandu un Tahiri saistību ar to pērn oktobrī tika uzsākta Albānijā un Itālijā pēc narkotiku kontrabandā aizdomās turētu četru Albānijas pilsoņu aizturēšanas Itālijā. Vietējie laikraksti pēc tam ziņoja par ierakstītām telefonsarunām, kuras kompromitē Tahiri. Parlaments oktobrī atcēla Tahiri tiesisko imunitāti, lai būtu iespējams viņu nopratināt un veikt kratīšanu viņa mājoklī Tirānā.

Premjers Rama sociālajā tīklā “Facebook” paziņoja, ka viņš respektē tiesas lēmumu, un aicināja uz "neatkarīgu, caurskatāmu [tiesas] procesu". Albānija kopš 2014. gada ir Eiropas Savienības (ES) kandidātvalsts, un Brisele tai pieprasa atrisināt narkotiku kontrabandas, korupcijas un organizētās noziedzības problēmas.

Saskaņā ar Eiropola ziņojumiem Albānija gadiem ilgi ir bijusi galvenā marihuānas eksportētāja uz ES, sevišķi Itāliju. Šī nelegālā rūpala apjoms ir vismaz trešdaļa no Albānijas IKP. ASV Valsts departamenta 2017. gada ziņojumā teikts, ka Albānija ir arī "tranzīta punkts kokaīnam un heroīnam, kas paredzēts Eiropas tirgiem".

Albānijas policija februārī Durresas ostā konfiscēja rekordlielu Kolumbijas kokaīna daudzumu - 613 kilogramus, kas bija paslēpts banānu kravā. Vācijā tika aizturēts albāņu uzņēmējs aizdomās par līdzdalību šīs narkotiku kravas kontrabandā. Albānijas policija un prokurori sestdien paziņoja, ka aizturējuši 13 cilvēkus par narkotiku kontrabandu uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Vēl pieci šī noziedzīgā starptautiskā grupējuma locekļi pašlaik ieslodzīti Turcijā un Maķedonijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!