Foto: AFP/Scanpix

Bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) priekšnieks Maikls Morells ievadrakstā avīzē "The New York Times" paudis nepārprotamu atbalstu demokrātei Hilarijai Klintonei viņas cīņā par Balto namu un brīdinājis, ka republikānis Donalds Tramps var radīt "draudus nacionālajai drošībai".

"Putins ir nospēlējis uz Trampa vājībām, izsakot viņam komplimentus. Izlūkošanas biznesā mēs teiktu, ka Putins savervējis Trampu kā Krievijas Federācijas nevilšu aģentu."

"Klintone ir augsti kvalificēta, lai būtu virspavēlniece," norādīja bezpartejiskais Morells, kurš CIP strādājis kā demokrātu, tā republikāņu administrāciju laikā. "Esmu pārliecināts, ka viņa sekmīgi veiks vissvarīgāko prezidenta pienākumu - garantēt, ka mūsu nācija ir droša."

"Donalds Tramps ne tik vien nav kvalificēts šim darbam, viņš var arī radīt draudus nacionālajai drošībai," brīdināja bijušais CIP direktors.

Trampa ierosinājums aizliegt musulmaņiem ieceļot ASV "ir acīmredzamā pretrunā ar mūsu nācijas pamatvērtībām" un "spēlē par labu džihādistu versijai, ka mūsu cīņa ar terorismu ir karš reliģiju starpā".

"Pieredzē, ko esmu guvis kā izlūkošanas amatpersona, esmu iemācījies saukt lietas tā, kā es tās redzu," norādīja Morells. "Mūsu valsts būs daudz drošāka ar Klintoni prezidenta amatā."

Klintone līdz astoņiem procentpunktiem palielinājusi savu pārsvaru pār republikāņu konkurentu Trampu, liecina ziņu aģentūras "Reuters" un pētījumu centra "Ipsos" otrdien izplatītās aptaujas dati.

Aptuveni 43% potenciālo vēlētāju atbalsta Klintoni, 35% - Trampu, bet 9% aptaujā izvēlējušies atbildi "cits".

Trampa kritiķi arvien biežāk apgalvo, ka Ņujorkas miljardiera ievēlēšana ASV prezidenta amatā nāktu par labu Putinam.

ASV Demokrātu partija pat apsūdzējusi Krieviju partijas Nacionālās komitejas e-pastu uzlaušanā Trampa interesēs.

ASV presē pēdējā laikā attiecībā uz Trampa un Putina saitēm bieži parādās termins "bromance" ("čomu romāns"), raksturojot ciešo draudzību, kas viņus it kā saista.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!