Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais Krievijas tautību lietu ministrs Valērijs Tiškovs, kam liegta iebraukšana Igaunijā, vērsies Igaunijas Augstākajā tiesā, lai kasācijas kārtībā apstrīdētu Tallinas apgabala tiesas lēmumu, kurā šis aizliegums atzīts par pamatotu.

Tiškovs nav ielaists Igaunijā divas reizes. 2014.gada oktobrī robežsargi Tallinas lidostā liedza viņam ieceļot valstī uz mediju kluba "Impressum" rīkotu pasākumu, jo Igaunijas Iekšlietu ministrija viņam gadu iepriekš bija noteikusi šādu aizliegumu uz pieciem gadiem. Saskaņā ar pieņemto praksi valsts parasti nesniedz paskaidrojumus par iemesliem, kāpēc kāda persona iekļauta "melnajā sarakstā".

Tiškovs pats tobrīd minēja, ka aizliegums varētu būt saistīts ar viņa izteikumiem par Latvijas un Igaunijas nacionālo politiku. Krievijas Ārlietu ministrija pēc Tiškova neielaišanas Igaunijā draudēja Tallinai ar atbildes pasākumiem.

Pēc Igaunijas Drošības policijas (KaPo) novērtējuma, mediju klubs "Impressum" ir saistīts ar Krievijas Ārējās izlūkošanas dienestu. KaPo savos ziņojumos norādījusi, ka "Impressum" nodarbojas ar pretigauniskas propagandas izplatīšanu, glorificē Krieviju un izplata nostalģiskus uzskatus par bijušo Padomju Savienību, tādējādi veicinot šķelšanos Igaunijas sabiedrībā.

Tiškovs Igaunijas Iekšlietu ministrijas noteikto aizliegumu apstrīdēja Tallinas administratīvajā tiesā, kas pagājušā gada maijā viņa prasību noraidīja. Šo tiesas lēmumu bijušais ministrs pārsūdzēja Tallinas apgabala tiesā, kas 26.augustā atstāja spēkā zemākās instances tiesas lēmumu.

Šā gada aprīlī Krievijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķim Tiškovam bija paredzēts runāt konferencē "Nācijas veidošana un nacionālisms mūsdienu Krievijā", ko organizēja Tallinas universitāte ar Oslo universitātes un Norvēģijas Starptautisko attiecību institūta atbalstu, bet arī šoreiz viņš netika ielaists Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!