Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas dienvidaustrumu pilsētā Mariupolē tiek veidota ebreju pašaizsardzības vienība ebreju kopienas un pilsētas aizsardzībai pret Krievijas armiju un promaskaviskajiem kaujiniekiem, vēsta Izraēlas laikraksts "Jerusalem Post".

Mariupoles ebreju brīvprātīgo vienības "Šomrim" veidošanu vada bijušais Izraēlas armijas desantnieks Civi Ariels, kurš uz Izraēlu pārcēlies no Latvijas. Ariels martā arī vadīja līdzīgas pašaizsardzības vienības izveidošanu Kijevā.

Ariels sadarbojas ar Mariupoles policiju, lai vienotos par pašaizsardzības vienības darbības kārtību.

Ariels norāda, ka Mariupole ir galvenā frontes līnijas pilsēta šajā karā un reiz jau bijusi kaujinieku kontrolē.

Pašaizsardzības vienības veidošana Mariupolē ir "ļoti svarīga, jo situācija ir nestabila un var saasināties jebkurā brīdī. Daži ebreji jau ir aizbēguši no pilsētas, bet vairums ir palikuši un viņiem ir vajadzīga aizsardzība", sacīja Ariels.

Attiecībā uz Krievijas propagandas medijos sacelto histēriju par "ukraiņu fašistu" aktivitātēm Arieli norādīja, ka daļa no aizvadītajā gadā notikušajiem antisemītiskajiem incidentiem bija "krievu provokācijas pret ebrejiem".

Ariels skaidroja, ka no Mariupoles aizbēgušas aptuveni 80 ebreju ģimenes. Pastiprinoties apšaudēm, ostas pilsētu pametušas arī aptuveni 100 ebreju ģimenes, kas bija spiestas bēgt no kaujinieku ieņemtās Doņeckas.

Ukrainas ebreju kopiena izrādījusi stingru atbalstu Kijevas varasiestādēm to cīņā pret Krievijas agresiju un kategoriski noraidījusi Maskavas apgalvojumus, ka valsts kļuvusi par antisemītisma perēkli.

Vienlaikus nav noslēpums, ka Krievijā tā dēvētie brīvprātīgie karošanai Ukrainā tiek meklēti arī dažādo krievu neonacistu un neofašistu grupējumu rindās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!