Foto: AFP/Scanpix/LETA

1995. gada "Zelta bumbas" ieguvējs un pasaules labākais futbolists, bijušais uzbrucējs Džordžs Veā, svinīgā inaugurācijas pasākumā nodevis Libērijas prezidenta zvērestu, pirmdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Svinīgā inaugurācijas pasākumā viņš nodevis zvērestu, kā arī teicis runu.

Tajā viņš solījis cīnīties ar korupciju valstī, ierēdņiem maksāt iztikas minimumu, bet uzņēmējiem privātos sektoros Lībiju parādīt kā atvērtu uzņēmējdarbībai.

Inaugurācijas pasākumu Libērijas galvaspilsētas Monrovijas stadionā klātienē vērojuši aptuveni 35 tūkstoši.

Jau vēstīts, ka 51 gadu vecais Veā pārliecinoši uzvarējis vēlēšanās, iegūstot atbalstu 12 no 15 apgabaliem. Viņa oponents bija 73 gadus vecais līdzšinējais valsts viceprezidents Džozefs Boakai, kurš uzvarēja tikai divos no 15 vēlēšanu apgabaliem.

Veāir šīs Rietumāfrikas valsts 25. prezidents.

Politikai bijušais futbolists pievērsās pirms 12 gadiem un 2005. gadā pirmoreiz mēģināja kļūt par valsts prezidentu. Zaudējis šajās vēlēšanās, Veā pēc trim gadiem kļuva par senatoru un tagad atkal viņš apņēmās pacīnīties par Libērijas prezidenta posteni.

Neskatoties uz to, ka uz augsto amatu pretendēja 20 kandidātu, 51 gadu vecais Veā tika izraudzīts par Libērijas prezidentu.

Savas profesionālās futbola karjeras laikā, kas iesākās 1988. gadā, Veā pārstāvējis vairākus spēcīgus Eiropas klubus: "Monaco", "Paris Saint Germain", "AC Milan", "Chelsea", "Manchester City" un "Marseille". No aktīvā sporta uzbrucējs atvadījās 2001. gadā.

Trīs reizes Veā tika atzīts par Āfrikas gada labāko futbolistu (1989., 1994. un 1995. gadā), 1994./1995. gada sezonā bija UEFA Čempionu līgas labākais vārtu guvējs. 1995. gadā viņš saņēma gan "Ballon d'Or" balvu, gan tika atzīts par gada labāko futbolistu pasaulē. 1999. gadā viņš tika iekļauts visu laiku izcilāko futbolistu TOP 100.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!