Foto: AFP/Scanpix

Bijušais ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas vadītājs Pols Manaforts piektdien tiesā atzinis vainu apsūdzībās sazvērestībā ar mērķi apkrāpt valsti un tiesas darba traucēšanā.

Manaforts arī piekritis sadarboties ar ASV īpašā prokurora Roberta Millera komandu, kas izmeklē Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās un Trampa kampaņas iespējamos sakarus ar Krieviju.

Vienošanās ļauj Manafortam izvairīties no otras tiesas prāvas par naudas atmazgāšanu un nelikumīgu lobēšanu, bet viņam var tikt piespriests līdz desmit gadiem ilgs cietumsods.

Manafortam tiks arī konfiscēti četri nekustamie īpašumi, kas vērti miljoniem dolāru, un noguldījumi bankās.

Septiņas apsūdzības, kas bija izklāstītas iepriekšējā apsūdzības rakstā pret Manafortu, tika samazinātas uz divām, liecina informācija, ko tiesai piektdien iesniedza Millers.

Manafortam tika paturēta spēkā apsūdzība par sazvērestību ar mērķi apkrāpt valsti. Šī apsūdzība saistīta ar melošanu izmeklētājiem, naudas atmazgāšanu un citiem finanšu noziegumiem. Paturēta spēkā tika arī apsūdzība sazvērestībā, lai traucētu tiesai, mēģinot ietekmēt lieciniekus šajā lietā.

Manaforta lēmums atzīt vainu šajās apsūdzībās un sadarboties ar Millera vadīto izmeklēšanu ļaus izvairīties no potenciāli eksplozīvas tiesas prāvas, kas varētu apkaunot Trampu septiņas nedēļas pirms Kongresa vidustermiņa vēlēšanām.

Komentējot Manaforta atzīšanos, Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa uzsvēra, ka tā nav nekādi saistīta ar Trampu vai viņa uzvaru prezidenta vēlēšanās 2016.gadā.

Pirms trim nedēļām Manaforts atsevišķā prāvā tika atzīts par vainīgu astoņās apsūdzībās, tostarp par krāpšanos ar nodokļiem un banku krāpniecību.

Šīs apsūdzības un tās, kurās viņš nupat atzinies, nav saistītas ar Trampa kampaņu. Tās saistītas ar Manaforta darījumiem ar bijušo Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču un viņa pārstāvēto partiju laikā no 2005.gada līdz 2014.gadam.

Manaforts 2016.gada jūlijā kļuva par Trampa kampaņas vadītāju, bet pēc diviem mēnešiem bija spiests atkāpties, gaismā nākot faktiem par viņa darījumiem ar Janukoviču, kas bija tuvs Krievijas valdības sabiedrotais.

ASV federālā tiesnese jūnijā piemēroja Manafortam pirmstiesas apcietinājumu. Pirms tam Manafortam bija piemērots mājas arests, taču tiesnese Eimija Bermana Džeksone mainīja viņam piemēroto drošības līdzekli, pastāvot aizdomām, ka Manaforts mēģinājis ietekmēt lieciniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!