Bijušais Vācijas kanclers Helmuts Kols otrdien uzņēmās atbildību par "kļūdām", ko pieļāvis, atļaujot slepeni finansēt Kristīgo demokrātu savienību (KDS), izmantojot paralēlus partijas kontus.
Kols sacīja: "Es kā partijas prezidents uzskatīju par nepieciešamu atsevišķus partijas ienākumus, kā, piemēram, īpašus ziedojumus partijas organizācijai un institūcijām politiskā darba nepieciešamībām, turēt slepenībā."

"Kontu sistēma, kas bija atsevišķa no parastās federālās organizācijas kases, man likās pieņemama," atzina Kols, nolasot iepriekš sagatavoto paziņojumu pēc KDS ārkārtas apspriedes par nelegālajiem partijas līdzekļiem.

Kols teica, ka viņš savu rīcību nožēlo, ja tas ir radījis atklātības trūkumu un partijas noteikumu pārkāpšanu. "Es to negribēju. Es tikai gribēju kalpot partijai," viņš apgalvoja.

"Tādēļ mana personīgā vēlēšanās ir uzņemties politisko atbildību par kļūdām, kas radušās laikā, kad es vadīju partiju," pauda bijušais kanclers.

Kols bija KDS partijas prezidents no 1973.gada līdz pagājušajam gadam, kad KDS zaudēja vēlēšanās.

Bijušais Vācijas Kristīgo demokrātu savienības (KDS) ģenerālsekretārs Heiners Geislers piektdien paziņoja, ka partijai ir bijuši slepeni bankas konti.

Geislers, kurš bija KDS ģenerālsekretārs 1989.gadā, kad Vācijas kanclers bija Kols, sacīja, ka laikrakstā "Sueddeutsche Zeitung" publicētā informācija par to, ka KDS ir bijuši slepeni konti, kur novirzīti līdzekļi vietējo partijas organizāciju vadītājiem, "būtībā atbilst patiesībai".

"Bez federālās partijas budžeta bija arī citi rēķini. Es vienmēr esmu uzskatījis, ka tas nav pareizi, un tagad par to ir jātiek skaidrībā," viņš piebilda.

Iepriekš valsts prokurori atteicās komentēt "Sueddeutsche Zeitung" informāciju par to, ka, izmeklējot likumdošanas pārkāpumus saistībā ar viena miljona Vācijas marku (300 tūkstošu latu) lielu ziedojumu no kāda ieroču tirgotāja 1991.gadā, atklāti slepeni kristīgo demokrātu rēķini.

Laikrakstā bija ziņots, ka kontus atvēris kāds KDS konsultants un vienā no šādiem kontiem tika ieskaitīts ziedojums no ieroču tirgotāja. Kols apgalvoja, ka neesot zinājis par šādu kontu un noraidīja apsūdzības par korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!