Foto: Reuters/Scanpix

Pieci dzīvie ASV eksprezidenti apvienojuši spēkus, lai vāktu palīdzību viesuļvētru "Hārvijs" un "Irma" upuriem.

Ar iniciatīvu "One America Appeal" nākuši klajā Baraks Obama, Džordžs Bušs jaunākais, Bils Klintons, Džordžs Bušs vecākais un Džimijs Kārters.

Izveidots īpašs bankas konts, lai ātri savāktu ziedojumus un novirzītu tos palīdzībai. Ziedot iespējams mājaslapā "OneAmericaAppeal.org".

Atbalstu eksprezidentu iniciatīvai paudis arī esošais Baltā nama saimnieks Donalds Tramps.

Šī nav pirmā reize, ka bijušie ASV prezidenti sadarbojušies, lai palīdzētu dabas katastrofu upuriem.

2004.gadā Bušs vecākais un Klintons vāca ziedojumus cunami cietušajiem Āzijā un 2005. gadā viesuļvētras "Katrīna" upuriem ASV. Savukārt 2010. gadā Obama, tolaik būdams ASV prezidents, iesaistīja Bušu junioru un Klintonu palīdzības organizēšanā Haiti zemestrīcē cietušajiem.

Nauda, kas būs saziedota "Hārvijs" upuriem, tiks piešķirta fondiem "Houston Harvey Relief Fund" un "Rebuild Texas Fund". Plānots, ka palīdzība tiks sniegta arī "Irmas" upuriem, jo, spriežot pēc visa, tādu būs. Meteorologu prognozē, ka "Irma" brāzīsies pāri Floridas štatam, Atlantijas okeāna piekrastei un pēc tam virzīsies uz Džordžiju un Dienvidkarolīnu.

"Hārvijs" nodarījis plašus postījumus Hjūstonā, Teksasas un Luiziānas štatos. Viesuļvētra laupīja dzīvību vismaz 71 cilvēkam un nopostīja vairāk nekā 200 000 māju.

Teksasas gubernators Gregs Ebots izteicies, ka "Hārvija" izpostīto Teksasas štata rajonu atjaunošanas izmaksas var sasniegt 180 miljardus dolāru (150 miljardus eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!