Foto: Reuters/Scanpix

Par 14 Irākas civiliedzīvotāju nogalināšanu 2007. gadā, ASV mūža ieslodzījums piespriests vienam bijušajam privātās militārās kompānijas "Blackwater" darbiniekam, bet trīs citi sodīti ar 30 gadu cietumsodu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nikolass Slatens un trīs citi vīrieši pagājušajā gadā tika atzīti par vainīgiem Bagdādes Nisūras laukumā notikušā slaktiņā. "Blackwater" darbinieki atklāja uguni, lai cilvēku pilnajā laukumā atbrīvotu ceļu ASV armijas konvojam.

Incidentā 14 irākiešu civiliedzīvotāji gāja bojā, bet 17 tika ievainoti. Notikums izraisīja starptautisku sašutumu un rosināja debates par algotņu lomu karadarbībā.

Kompānijas darbinieki tika apsūdzēti slepkavībās, slepkavību mēģinājumos un šaujamieroču pielietošanā, pastrādājot noziegumu.

Vīrieši apgalvoja, ka pa viņiem šāvuši nemiernieki, tomēr izmeklētāji šai versijai nepiekrīt. Desmitiem slaktiņa aculiecinieki un cietušie speciāli vesti uz ASV, lai liecinātu tiesas prāvā.

Spriedums otrdien pasludināts pēc pirmdien visu dienu notikušas noklausīšanās, kurā apsūdzētie atkārtoti uzstāja uz savu nevainību. Advokāti aicināja piemērot maigāku sodu, kamēr apsūdzības puse to vēlējās vēl bargāku, norādot, ka apsūdzētie nav izrādījuši nekādu nožēlu.

Tiesnesis noraidīja abus lūgumus. "Pamatojoties uz nozieguma smagumu, es uzskatu, ka sods nav pārmērīgs," paziņoja tiesnesis Roiss Lamberts.

Video: Privāto militāro kompāniju algotņu filmētais Irākā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!