Foto: AP/Scanpix

Lidmašīnas "787 Dreamliner", kuru izmantošana pārtraukta visā pasaulē, ir pilnīgi drošas un lidojumus atsāks tuvāko nedēļu laikā, piektdien paziņoja ASV aviobūves kompānija "Boeing", tādējādi cenšoties nomierināt lidsabiedrības un pasažierus par šo lidaparātu izmantošanu.

Uzņēmuma vadītāji norādīja, ka 50 "787 Dreamliner" lidmašīnām, kuru izmantošana pārtraukta jau kopš janvāra vidus, tiks veikti labojumi to akumulatoru sistēmās un drīzumā tās atsāks lidojumus.

"Es bieži saņemu jautājumu, vai es domāju, ka lidmašīna ir droša. Mana atbilde ir vienkārša - pilnībā," sacīja "Boeing" vecākais projektu inženieris Maiks Sinets. ""Dreamliner" ir viena no drošākajām lidmašīnām, kādu jebkad izstrādājusi mūsu kompānija."

Tikmēr uzņēmuma struktūrvienības "Boeing Commercial Airplanes" prezidents Rejs Konors sacīja, ka pasākumi, kurus īsteno uzņēmums un ar kuriem tagad tiek veikti lidojumu testi, nodrošinās iespēju atsākt ar šīm lidmašīnām lidojumus.

Jau vēstīts, ka "Boeing" ražotajām lidmašīnām gada sākumā tika konstatēti vairāki defekti, liekot ASV Federālās civilās aviācijas pārvaldei (FAA) izziņot trauksmi, kuras dēļ pārtraukti lidojumi ar visām pasaules 50 "Dreamliner" lidmašīnām.

Aviācijas regulatori iepriekš paziņoja, ka neizsludinās atļauju veikt lidojumus ar "Dreamliner" lidmašīnām, kamēr netiks atrisinātas problēmas ar to akumulatoru sistēmu.

Otrdien FAA apstiprināja "Boeing" plānu salabot "787 Dreamliner" lidmašīnu akumulatorus, lai veiktu to pārbaudi.

FAA pavēstīja, ka tā sniegusi apstiprinājumu, rūpīgi pārskatot "Boeing" 22.februāra plānu novērst riskus saistībā ar litija-jona akumulatoriem.

Japānas aviokompānija "All Nippon Airways" (ANA), kurai pieder 17 "Dreamliner" lidmašīnas, jau bijusi spiesta līdz maija beigām atcelt vairāk nekā 3600 lidojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!