Foto: DELFI.lt

Lielbritānija trešdien brīdināja ASV aviobūves kompāniju "Boeing", ka tā riskē zaudēt līgumus ar britu valdību par bruņojuma iepirkumiem vairāku miljardu dolāru vērtībā, ņemot vērā "Boeing" iesniegto sūdzību par Kanādas lidmašīnu un vilcienu ražotāju "Bombardier", kas apdraud tūkstošiem "Bombardier" darbvietu Ziemeļīrijā.

ASV Tirdzniecības ministrija otrdien paziņoja par sākotnēju antidempinga nodevu noteikšanu 220% apmērā "Bombardier" ražotājām "CSeries" lidmašīnām saistībā ar izmeklēšanu par Kanādas valsts subsīdijām "Bombardier", kas tika sākta pēc "Boeing" iesniegtās sūdzības.

"Šī nav rīcība, ko mēs sagaidām no "Boeing", un tā patiesi varētu apdraudēt mūsu nākotnes attiecības ar "Boeing"," Belfāstas apmeklējuma laikā norādīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons.

Viņš skaidroja, ka "Boeing" ir nozīmīgs partneris aizsardzības jomā un Lielbritānija ar uzņēmumu noslēgusi līgumus vairāku miljardu dolāru vērtībā, tostarp par 50 "Boeing" ražoto helikopteru "Apache" iepirkšanu par 2,3 miljardiem dolāru.

"Bombardier" Ziemeļīrijas rūpnīcā, kas ražo "CSeries" spārnus un fizelāžas, nodarbina 4200 cilvēkus.

Kanādas Ārlietu ministrija trešdien gan paziņoja, ka ASV izmeklēšana ir tikai sākotnējā stadijā un antidempinga nodevas var tikt piemērotas tikai tad, kad ir pabeigta galīgā izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!