Foto: AFP/Scanpix
Būvlaukumā Stambulas austrumos, kur drīzumā plānots uzsākt jaunas suņu patversmes būvniecību, izveidota "nodevēju kapsēta", kur tiks guldītas 15. jūlija militārā apvērsuma plānotāju mirstīgās atliekas, vēsta aģentūra "Associated Press".

Neveiksmīgajā puča mēģinājumā 15. jūlijā dzīvību zaudēja 290 cilvēki. Apmēram nedēļu pēc nesekmīgā apvērsuma Stambulas pašvaldībā nolēma veidot kapsētu, kur tiks guldīti tie kritušie, kurus valdība nodēvējusi par nodevējiem, un, kuri nav pelnījuši pienācīgas bēres. Tiek lēsts, ka dzīvību apvērsuma mēģinājumā zaudēja 24 tā plānotāji.

Stambulas mērs Kadirs Topbass skaidroja, ka kritušajiem pučistiem "tiks rezervēta vieta, kas tiks nosaukta par "nodevēju kapsētu". Garāmgājēji tur gulošos nolādēs un neļaus viņiem mierīgi atdusēties."

Pēc puča mēģinājuma Turcijā tiek īstenotas plašas sankcijas pret cilvēkiem un institūcijām, kas, valdības ieskatā, vainojamas apvērsuma plānošanā. Aizturēti vismaz 16 tūkstoši cilvēku, no kuriem apmēram 10 tūkstoši ir militārpersonas.

Turcijā sācies patriotisma izrādīšanas vilnis – daudzi iedzīvotāji pa savu mājokļu un automašīnu logiem izkāruši valsts karogus, kā arī daudzās pilsētās vakaros notiek mītiņi, kur pulcējas valdību atbalstošie iedzīvotāji.

Turcijas Reliģijas direktorāts izsludināja direktīvu, kur pučistiem tiek liegta bēru ceremonija un aizlūgšana. Aizlūgšana direktīvā nodēvēta par atbrīvošanu, taču "cilvēki ar savu rīcību ignorēja ne tikai indivīdus, bet arī veselas nācijas likumus, tāpēc no ticīgo cilvēku puses viņiem nepienākas atbrīvošana," direktīvu citē aģentūra "Associated Press".

Nevalstiskās cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" Turcijas pētnieks Endrū Gārdners skaidroja, ka reliģisko rituālu un pienācīgas apglabāšanas liegšana bojā gājušajiem ir cilvēktiesību pārkāpums. "Normālos apstākļos šādi paziņojumi būtu neiedomājami," piebilda Gārdners.

Līdz šim kapsētā, kas tika izveidota divu dienu laikā, ir guldīts tikai viena cilvēka līķis, kas tur tika nogādāts pirmdien. Viņa apglabāšanas laikā netika teiktas lūgšanas, kā arī netika noturēta bēru ceremonija. Viņš tika guldīts zem sakaltušas priedes. Kapakmens vietā ir uzstādīta vien melna metāla zīme, uz kuras ar baltiem burtiem uzrakstīts "nodevēju kapsēta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!