Foto: Reuters/Scanpix

Nigērijas informācijas un kultūras ministrs Alhadži Lai Mohammeds trešdien pavēstīja, ka 104 no pagājušajā mēnesī Dapči pilsētā, valsts ziemeļaustrumos, džihādistu grupējuma "Boko Haram" nolaupītajām 110 skolniecēm atbrīvotas un nogādātas atpakaļ savās mājās.

Par pārējo sešus meiteņu atrašanās vietu ministrs nevarēja neko pateikt, vien norādīja, ka visas atbrīvotās skolnieces identificētas.

Viņš noliedza izskanējušos apgalvojumus, ka būtu maksāta izpirkuma maksa vai veikta cietumnieku un gūstekņu apmaiņa, lai panāktu meiteņu atbrīvošanu.

Valdība risinājusi sarunas ar "Boko Haram", izmantojot neoficiālus kanālus, un to rezultātā rasta "nevardarbīga pieeja" skolnieču atbrīvošanai, teikts ministra paziņojumā.

"Zināmos apvidos operācijās ieturēta pauze, lai nodrošinātu brīvu pārvietošanos un izvairītos no tā, ka tiek zaudētas dzīvības," viņš piebilda.

Grupējums "Boko Haram", kura nosaukums tulkojumā no hausu valodas nozīmē "Rietumu izglītība ir grēks", vēlas izveidot islāma valsti Nigērijas ziemeļaustrumos un kopš 2009.gada ir noslepkavojis vairāk nekā 20 000 cilvēku Nigērijas ziemeļos un vidienē. Tas rīko uzbrukumus galvenokārt baznīcām, mācību iestādēm, bāriem, policijai, armijai, politiķiem, sabiedriskiem un reliģiskiem līderiem.

Šī grupējuma kaujinieki pēdējā laikā rīko uzbrukumus arī Nigērijas kaimiņvalstīs. Benina, Čada, Kamerūna, Nigēra un Nigērija ir izveidojušas militāru aliansi cīņai pret "Boko Haram".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!