Foto: AP/Scanpix

Par Bostonas maratona laikā notikušā sprādziena sarīkošanu apsūdzētā Džohara Carnajeva draugi - divi Kazahstānas pilsoņi, stājušies tiesas priekšā apsūdzībās par izmeklēšanas traucēšanu un sazvērestību, vēsta raidsabiedrība BBC.

Zvērināto priekšā stājušies Azamats Tažajakovs un Diass Kadirbajevs. Abi no Kazahstānas uz ASV pārcēlās 2011.gadā, iegūstot studentu vīzas. Ar Carnajevu abi iepazinās Masačūsetsas štata Dārtmutas universitātē.

Apsūdzība uzskata, ka tieši viņiem brāļi Carnajevi nosūtījusi īsziņu pēc tam, kad policija publicēja Bostonas maratona sprādzienā aizdomās turēto fotogrāfijas. Šajā īsziņā, kura beidzās ar vārdiem "salam aleikum", bija teikts, lai abi studenti aiziet uz Džohara kopmītņu istabiņu un paņem "to, kas tur ir". Apsūdzībā teikts, ka Tažajakovs un Kadirbajevs aizgāja uz Carnajeva jaunākā istabu un no turienes paņēma viņa datoru un mugursomu ar petardēm, kurās esošais pulveris izmantots sprāgstvielu taisīšanā.

Carnajevu draugi mantas aizveda uz savu dzīvokli, kur mugursomu ielika miskastes maisā un izmeta tuvējā atkritumu tvertnē. Abi arī sagaidīja, kad atbrauks atkritumu mašīna un tvertni aizvedīs uz izgāztuvi.

Vēlāk abu draugu advokāti norādījuši, ka kazahi nav vēlējušies likt šķēršļus izmeklēšanai un nodevuši FIB Carnajeva datoru un pastāstījusi, kur ir mugursoma. Kā norāda BBC, abiem abiem Carnajeva draugiem draud cietumsods līdz 20 gadiem un deportācija uz Kazahstānu.

Jau ziņots, ka pie  Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

Dažas dienas pēc sprādzieniem policija nonāca uz pēdām diviem čečenu izcelsmes brāļiem  - 19 gadus vecajam Džoharam un 26 gadus vecajam Tamerlanam Carnajeviem, kurus turēja aizdomās par uzbrukuma sarīkošanu.

Masīvas policijas operācijas laikā vecākais brālis gāja bojā. Amatpersonas stāsta, ka apsūdzētais, bēgot no apšaudes ar policiju, pārbraucis pāri savam vecākajam brālim ar nolaupītu automašīnu.

Džoharu policija atrada paslēpušos laivā kādas mājas pagalmā nākamajā dienā - 19. aprīlī. Uz laivas iekšējām sienām jaunietis esot uzrakstījis savas rīcības motīvus, vainojot ASV valdību nevainīgu civiliedzīvotāju slepkavībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!