Foto: AFP/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais pārstāvis Sīrijā Lahdars Brahimi svētdien brīdināja, ka situācija Sīrijā kļūst ar katru dienu sliktāka, bet viņam ir izstrādāts miera plāns, kuru varētu atbalstīt arī pasaules lielvaras, tostarp viena no Sīrijas prezidenta Bašara al Asada tuvākajām sabiedrotajām Krievija.

Brahimi žurnālistiem Kairā pēc tikšanās ar Arābu līgas vadītājus Nabilu al Arabi atzina, ka situācija Sīrijā ir "ļoti slikta un pasliktinās ar katru dienu".

Viņš stāstīja, ka ir izstrādājis miera plānu, "ko varētu pieņemt starptautiskā sabiedrība. Izstrādāto miera plānu Brahimi esot pārrunājis ar Krieviju un Sīriju, tomēr detalizētāku izklāstu par sarunu gaitu viņš nesniedza.

"Ir ierosinājums par politisku risinājumu, kas balstīts uz Ženēvā pieņemto deklarāciju, paredzot pamieru, valdības ar pilnīgām funkcijām izveidi un plānu parlamenta un prezidenta vēlēšanu rīkošanai," Brahimi teica, runājot par jūnija beigās konferencē Ženēvā panākto vienošanos par pārejas laika valdības izveidi, kuru atbalsta arī Krievija. Tomēr Ženēvas vienošanās īstenošanu apgrūtina tas, ka tajā nav skaidri definēts Asada turpmākais liktenis valsts pārvaldē.

Opozīcijas pārstāvji noraida jebkādu krīzes risinājumu, kas neparedz Asada atkāpšanos, bet Asada režīms labprātīgi varu atdot nevēlas.

Savukārt Krievijas ārlietu ministra vietnieks Genādijs Gatilovs mikroblogošanas vietnē "Twitter" svētdien pavēstīja, ka sarunas ar Brahimi apliecina, ka Sīrijas konfliktu vēl ir iespējams atrisināt politiskā ceļā.

"Brahimi ir gatavs turpināt vidutāja misiju ar konfliktējošajām pusēm un rīkot trīspusējās tikšanās formātā Krievija-ASV-Brahimi," paziņoja Gatilovs, piebilstot, ka tikšanās šādā formātā gaidāma jau janvārī.

Tomēr ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis brīdināja, ka gadījumā, ja Sīrijā netiks rasts politisks risinājums, pastāv riski, ka valstī sāksies pilsoņu karš, kas līdzināsies Somālijā piedzīvotajam. Sestdien līdzīgu brīdinājumu pauda arī Lavrovs.

Ja krīze Sīrijā vēl turpināsies, valsts nesadalīsies, "kā tas notika Dienvidslāvijā", bet valstij draud ""somalizācija", kas nozīmē, ka valdīs militāristi un Sīrijas iedzīvotājus vajās tie, kas var kontrolēt viņu likteni".

Tāpat ANO un Arābu līgas īpašais pārstāvis brīdināja, ka nākamgad bojāgājušo nemieros Sīrijā skaits var sasniegt 100 tūkstošus, ja ātri netiks rasts risinājums konfliktam šajā valstī, norādot, ka risinājums ir jāatrod tuvāko mēnešu laikā, jo "izvēle ir starp politisku risinājumu un pilnīgu Sīrijas valsts sabrukumu".

Tomēr viņš atzina, ka problēmas rada Asada režīma un opozīcijas spēku nevēlēšanās iesaistīties politiskā krīzes risināšanas procesā. "Abas puses viena ar otru nerunā, un ir nepieciešama palīdzība no ārpuses," uzsvēra Brahimi.

Starptautisko rīcības grupu Sīrijas krīzes risināšanai veido piecas pastāvīgās ANO Drošības padomes locekles - ASV, Francija, Krievija, Ķīna un Lielbritānija - un Arābu līgas, ANO, Eiropas Savienības un Turcijas pārstāvji.

Krievija un Ķīna līdz šim ir trīs reizes izmantojušas savas veto tiesības, lai bloķētu ANO Drošības padomes rezolūcijas, kas paredzēja vēršanos pret Asadu.

Sestdien Brahimi Maskavā tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Sarunas notika laikā, kad Maskava mēģina distancēties no Asada valdības.

Pēc tikšanās Lavrovs uzsvēra, ka cerības uz krīzes risinājumu saglabājas, kamēr pasaules lielvaras spiedienu izdara uz abām konfliktējošajām pusēm.

Tikmēr vardarbība Sīrijā turpinās, režīma spēkiem ar raķetēm un šāviņiem uzbrūkot nemiernieku kontrolētiem rajoniem.

Atbilstoši Londonā bāzētās organizācijas  "Sīrijas  Cilvēktiesību observatorija" datiem nemieros pret Asada režīmu kopš pagājušā gada marta gājuši bojā vairāk nekā 45 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!