Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Brazīlijā federālie prokurori uzsākuši izmeklēšanu pēc tam, kad atklāta kādas līdz šim no pārējās civilizācijas nošķirtas cilts desmit locekļu nogalināšana attālā Amazones meža masīvā. Viņi, visticamāk, nejauši trāpījušies zeltraču ceļā, raksta "The New York Times".

Brazīlijas iedzimto iedzīvotāju lietu aģentūra "Funai" norādījusi , ka tā iesniegusi sūdzību prokuratūrā pēc tam, kad augustā kādā bārā netālu no Kolumbijas robežas ieradušies zeltrači, kuri plātījušies ar pastrādātajām slepkavībām. Viņi arī izrādījuši rokām grebtu airi, kurš pēc viņa teiktā esot piederējis nogalinātajiem.

"Tā bijusi bravūrīga bāra saruna. Viņi pat plātījušies, ka uzšķērduši noslepkavoto cilvēku līķus un sasvieduši tos upē," norādījusi "Funai" nekontaktēto un nesen atklāto cilšu lietu koordinatore Leila Seta-Maiora. Zeltrači apgalvojuši, ka viņiem bijis cilts pārstāvjus jānogalina, lai viņi paši netiktu nogalināti.

Aģentūra pēc saņemtajiem ziņojumiem pilsētā intervējusi bārā bijušos cilvēkus un tālāk lietu nodevusi policijai. Prokuratūra apstiprinājusi, ka izmeklēšana ir uzsākta, bet pagaidām nekādu plašāku informāciju nesniedza. Galvenais izmeklētājs Pablo de Beltrands vienīgi atklājis, ka slepkavības, domājams, notikušas otrā lielākajā iedzimto rezervātā Džavari ielejā valsts rietumos.

"Ar šīm ciltīm nav izveidots kontakts, pat "Funai" ir nosacīta informācija par tām, kas apgrūtina izmeklētāju darbu," norāda Bertrands. Viņš arī atklājis, ka prokuratūra jau izmeklē līdzīgu incidentu, kas noticis šī gada februārī, taču līdz tam līdzīgu gadījumu nav bijis.

Globālā iedzimto iedzīvotāju tiesību organizācija "Survival International" norādījusi, ka, ņemot vērā nelielo skaitu cilšu, ar kurām nav izveidots kontakts, kā arī nelielo cilšu locekļu skaitu tajās, šajos incidentos varētu būt iznīcināta būtiska daļa no visām nošķirti dzīvojošajām civilizācijām.

"Ja izmeklēšana apstiprinās ziņojumus, tas pierādīs kārtējo slaktiņu, ko tieši ietekmējusi Brazīlijas valdības nespēja aizstāvēt izolētās ciltis," medijam norādījusi "Survival International" pārstāve Sāra Šenkere. Viņa uzsver, ka finansējums iedzimto aizsargāšanai ir ievērojami sarucis.

"Funai" šogad bijusi spiesta slēgt 19 bāzes iedzimto novērošanai un aizsargāšanai no mežu izcirtējiem un kalnračiem. Trīs no šīm bāzēm atradās minētajā Džavari ielejā, kur reģistrētas 20 no 103 Brazīlijas ciltīm, ar kurām nav nodibināts kontakts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!