Foto: AFP/Scanpix

Brazīlijā nošauts jaguārs, kuru izmantoja olimpiskās lāpas stafetes ceremonijā, jo tas norāvās no saites un mēģināja uzbrukt karavīram, otrdien paziņoja Brazīlijas armija.

Armijas preses birojs informēja, ka jaguārs Žuma pirmdien tika demonstrēts olimpiskās lāpas stafetes ceremonijā Džungļu karadarbības instrukciju centrā Manausas pilsētā. Olimpiskā lāpa ceļo caur Brazīliju pirms Riodežaneiro Olimpisko spēļu atklāšanas 5. augustā.

"Žuma bija pakļāvīgs dzīvnieks, kas bija pieradis dzīvot starp cilvēkiem šajā centrā," teikts armijas paziņojumā. Drīz pēc šīs ceremonijas jaguārs norāvās no saites un iebēga centra uzturētā zooloģiskā dārzā.

Kad jaguārs mēģināja uzbrukt karavīram, kas palīdzēja to gūstīt, dzīvnieka kopēji iešāva viņam trankvilizatorus. Šādi tomēr neizdevās apturēt jaguāru, tāpēc viņš tika nogalināts ar pistoles šāvienu galvā.

"Mēs rīkojāmies nepareizi, ļaujot Olimpisko lāpu, kas ir miera un tautu vienotības simbols, parādīt kopā ar savažotu savvaļas dzīvnieku," paziņoja vietējā Olimpisko spēļu organizācijas komiteja savā "Facebook" lapā. "Šī aina ir pretēja mūsu uzskatiem un vērtībām. Mēs ļoti skumstam par šo iznākumu, kas notika pēc lāpas tālāknodošanas. Mēs garantējam, ka vairs nepieredzēsim šādas situācijas Riodežaneiro 2016.gada [Olimpiskajās] spēlēs," teikts komitejas paziņojumā.

Brazīlijas vides aizsardzības aģentūra IBAMA paziņoja, ka nebija devusi atļauju Žumas izmantošanai šajā pasākumā.

Pirms jaguāra Žumas nāves šogad tika nogalināts gorilla Harambe ASV Sinsinati pilsētas zooloģiskajā dārzā un aligatori izpriecu parkā "Walt Disney World" Floridas štata Orlando pilsētā. Šie nāves gadījumi izraisīja dzīvnieku tiesību aizstāvju sašutumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!