Foto: AP/Scanpix
Bēdīgi slavenā norvēģu terorista Andersa Bēringa-Breivīka tēvs oktobrī laidīs klajā grāmatu "Mana vaina? Tēva stāsts", kurā vērtēs savu lomu slepkavas izaudzināšanā, trešdien paziņojuši izdevēji.

"Es izjūtu zināmu vainu un izjūtu zināmu atbildību. Kas būtu noticis, ja es būtu bijis labāks tēvs? Vai Anderss izdarītu to, ko ir izdarījis?" lasāms izvilkumā no gaidāmās Jensa Breivīka grāmatas, kuru atklātībai nodevis apgāds "Juritzen".

Par 77 cilvēku slepkavību, kas tika pastrādāta 2011.gada 22.jūlijā Oslo un Ūteijas salā, Andersam Breivīkam piespriests 21 gada cietumsods, kuru pēc termiņa beigām iespējams pagarināt.

Jens Breivīks savulaik bijis diplomāts, bet pēc pensionēšanās pārcēlies uz Franciju. Kad dēls bija sasniedzis tikai gada vecumu, Jens šķīrās no viņa mātes, bet, zēnam sasniedzot padsmitnieka gadus, kontakti starp tēvu un dēlu pilnībā zaudēti.

Izmeklēšanas un prāvas laikā atklājās, ka Norvēģijas sociālajiem dienestiem savulaik bijušas aizdomas, ka bērnībā Andersam mājās netika veltīta pienācīga uzmanība. Tolaik Jens mēģinājis iegūt aizbildniecības tiesības pār dēlu, taču neveiksmīgi.

Grāmata, kas tapusi ar kāda "literārā verga" līdzdalību, ir zināma veida paššaustīšana, atzīst redaktors Arve Juricens, kurš stāsta, ka kontaktus ar dēlu Jens Breivīks atjaunojis tikai šogad.

"Patiesībā viņš ir visai bargs pret sevi," piebilst redaktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!