Lielbritānija, to iepriekš īpaši nepaziņojot, pārtraukusi Sīrijas opozīcijas kaujinieku apmācīšanu un apbruņošanu, raksta "The Telegraph". Tādējādi tā netieši parāda, ka opozīcijas atbalstītāji ir zaudējuši cerības uz Sīrijas režīma spēku maiņu un demokrātiskām pārmaiņām valstī.

Jau iepriekš ASV un citu rietumvalstu amatpersonas paudušas bažas par liberālo opozicionāru padošanos un bēgšanu no valsts, un aizvien redzamāko palikušās opozīcijas radikalizēšanos, tostarp piesliešanos daudz labāk finansētajām islāmistu kustībām, kuras atbalsta Katara un Turcija. Opozīcijas grupējumu iekšējās cīņas, teroristu organizācijas "Daesh" acīmredzamā sagrāve, kā arī Irānas un Krievijas atbalsts ļāvis Bašara al Asada režīmam nostiprināties un pa vienai atkarot arī opozīcijas kontrolētās teritorijas.

Šīs pārmaiņas likušas Lielbritānijai atsaukt savus karavīrus no Sīrijas opozīcijas kaujinieku atbalsta misijas Jordānijas pierobežā, kurā trīs gadu laikā bija paredzēts apmācīt 5000 speciāli atlasītus mērenās opozīcijas kaujiniekus ik gadu. Programmu uzsāka un vadīja ASV, bet tajā kopš pērnā gada līdzdarbojās arī citas pret "Daesh" karojošās koalīcijas valstis.

Lielbritānijas karavīri Turcijā un Jordānijā apmācīja kaujiniekus, bet vēlāk, kad tie no Jordānijas puses uzbruka džihādistu pozīcijām, ieņemot Tenfas robežpārejas punktu uz Sīrijas-Irākas robežas, apmācības turpināja arī Sīrijā netālu no Tenfas izveidotā bāzē.

Kopš tā laika opozīcijas kaujinieki ar koalīcijas atbalstu no islāmistiem atkaroja plašas teritorijas ap Tenfu un īstenoja vairākus uzbrukumus džihādistu kontrolētajai Abū Kemālai pie Eifratas upes uz dienvidaustrumiem no Deir ez Zoras.

Savukārt šī gada maija sākumā pēc nostiprināšanās no "Daesh" atkārtoti atbrīvotās Palmīras apkārtnē Sīrijas armija, kā arī Irānas balstītie libāņu, irākiešu un afgāņu grupējumi uzsāka cīņas par opozīcijas kontrolētā tuksneša ieņemšanu. Uzbrukums eskalējās maija otrajā pusē, kad Sīrijas armijas kolonna par spīti ASV brīdinājumiem devās tieši koalīcijas bāzes virzienā. Tam sekoja otrs uzbrukuma mēģinājums jūnija sākumā.

Lai gan ASV turpināja sargāt Tenfas bāzi, Sīrijas armijas manevri un reģona fiziska norobežošana no "Daesh" kontrolētajām teritorijām ievērojami samazināja galvenās misijas – kara pret "Daesh" – iespējamību.

Tagad Lielbritānijas Aizsardzības ministrija "The Telegraph" apstiprinājusi, ka pēdējie 20 karavīri programmu pametuši jau šī gada jūnija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!