Foto: AFP/Scanpix

Pirmo reizi kopš Lielbritānija pērn jūnijā nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), britu skaits, kas nožēlo lēmumu par "Brexit", pārsniedz šo izvēli atbalstošo skaitu, liecina ceturtdien izplatītie aptaujas rezultāti.

Vaicāti, vai Lielbritānija rīkojās pareizi, balsojot par izstāšanos no ES, 45% respondentu atbildēja, ka aplami, bet 43%, ka pareizi, liecina pētījumu centra "YouGov" un laikraksta "The Times" aptaujas dati.

"Šī ir pirmā reize, kad vairāk ir tādu cilvēku, kas atzīst, ka referenduma rezultāts bija nepareizs, un tas ļauj noprast, ka jautājums joprojām šķeļ valsti," skaidro "The Times".

43% dod priekšroku "smagajam "Breksitam"", kas nozīmēs pilnīgu Lielbritānijas aiziešanu no ES, bet 36% atbalsta "vieglo "Breksitu" - valsts palikšanu vienotajā tirgū un atvērtu robežu saglabāšanu ES imigrācijai.

39% ir pārliecināti, ka "Breksita" rezultātā valstī ekonomiskā situācija pasliktināsies, 23% - ka tā uzlabosies, bet 18% spriež, ka "Breksits" ekonomisko situāciju neietekmēs.

"YouGov" aptaujas gaitā otrdien un trešdien tīmeklī iztaujāti 1590 britu pieaugušie.

Konservatīvā premjerministre Terēza Meja izsludinājusi pirmstermiņa vēlēšanas 8. jūnijā, ar mērķi nostiprināt vairākumu parlamentā un valdības pozīcijas "Breksita" sarunās ar Briseli.

"YouGov" aptauja liecina, ka šobrīd par konservatīvajiem sliecas balsot 45% procenti britu, par leiboristiem - 29%, par liberāldemokrātiem - 10%, bet par UKIP - 7%.

Salīdzinot ar 20. un 21. aprīļa aptaujas datiem, atbalsts konservatīvajiem ir krities par trim procentpunktiem, leiboristiem par četriem punktiem pieaudzis, liberāldemokrātiem krities par diviem punktiem, bet UKIP par diviem punktiem pieaudzis.

64% par vēlēšanu galveno jautājumu nosauca "Breksitu", 47% - veselības aprūpi, 36% - imigrāciju, bet 35% - ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!