19 gadus vecs Lielbritānijas pilsonis ir apsūdzēts par mēģinājumu sagrābt kāda policista šaujamieroci republikāņu pretendenta uz izvirzīšanu ASV prezidenta vēlēšanām Donalda Trampa mītiņā Lasvegasā, lai nogalinātu Trampu.

Saskaņā ar sūdzību, kas iesniegta ASV federālajā tiesā Nevadas štatā, brits Maikls Sendfords mēģinājis atbruņot policistu sestdien notikušajā mītiņā teātrī "Mystere" kazino "Treasure Island" teritorijā, pirms viņš tika savaldīts.

Britu jaunietis pēc savas aizturēšanas pateica ASV Slepenā dienesta aģentam, ka viņš no Kalifornijas štata aizbraucis uz Lasvegasu "nogalināt Trampu" un dienu iepriekš bijis šautuvē, lai iemācītos šaut, jo pirms tam nekad neesot lietojis šaujamieroci.

"Sendfords atzina, ka viņš, domājams, spētu izšaut tikai vienu vai divas reizes, un pauda pārliecību, ka tiesībsargājošās iestādes viņu nogalinātu atentāta mēģinājumā pret Trampu," teikts sūdzībā.

Sendfords arī pateica izmeklētājiem, ka bija nopircis biļetes uz mītiņu Arizonas štata Fīniksas pilsētā, kur viņš "atkal mēģinātu nogalināt Trampu" gadījumā, ja viņa plāns Lasvegasā izgāztos.

ASV mediji demonstrēja Sendforda aizturēšanas videoierakstu. Tajā redzams, kā policisti aizved no mītiņa kalsnu vīrieti ar īsiem brūniem matiem un pelēkā T-kreklā ar rokām aiz muguras.

Prokuratūra paziņoja, ka Sendfords atrodas apcietinājumā bez iespējas tikt atbrīvotam pret drošības naudu, jo tiek uzskatīts par bīstamu un pēc atbrīvošanas varētu aizbēgt.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija "sniedz palīdzību" šajā lietā, sacīja prokuratūras preses sekretārs.

Sendfords pastāstīja izmeklētājiem, ka pavadījis ASV apmēram 18 mēnešus un pirms došanās uz Kaliforniju dzīvojis Ņūdžersijas štata Hobokenas pilsētā.

Viņš arī pateica izmeklētājiem, ka mēģinājums atņemt policistam Amīlam Džeikobam šaujamieroci bijis vieglākais veids tikt pie tā mītiņā, kur visiem dalībniekiem bija jāiziet caur metāla detektoriem.

Sendfords pastāstīja Slepenajam dienestam, ka apmēram gadu plānojis nogalināt Trampu un sestdien nolēmis rīkoties, jo "viņš beidzot jutās pārliecināts to izdarīt".

Incidents notika priekšvēlēšanu kampaņā, kuras laikā Tramps bija nācis klajā ar izteikumiem pret meksikāņiem, musulmaņiem un citām grupām.

Trampu apsargā Slepenais dienests, bet viņam ir arī privāta apsardze, kas tikusi apsūdzēta nevajadzīgā spēka lietošanā, padzenot cilvēkus no viņa priekšvēlēšanu pasākumiem.

Sendfords 5.jūlijā stāsies tiesas priekšā. Viņam draud vairāk nekā 10 gadu cietumsods un 250 tūkstošu ASV dolāru naudassods, ja viņš tiks atzīts par vainīgu "vardarbības aktā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!