Foto: EPA/LETA

Lielbritānijas elektroniskās drošības aģentūrai (Government Communications Headquarters - GCHQ) nāksies tuvākajās dienās parlamentā attaisnoties saistībā ar preses izvirzītajiem apvainojumiem, ka tā izmantojusi ASV kolēģu iegūtos datus par iedzīvotāju telefona sarunām un darbībām internetā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Britu avīze "Guardian" piektdien, atsaucoties uz tās žurnālistu rīcībā nonākušajiem dokumentiem, vēstīja, ka aģentūra GCHQ vismaz kopš 2010.gada vidus izmantojusi datus par vairāku miljonu cilvēku kontaktiem internetā un viņu telefonsarunām, ko savākusi ASV Nacionālās drošības aģentūra.

"Guardian" vēstīja, ka no 2011.gada maija līdz 2012.gada maijam uz ASV savākto datu pamata uzrakstīti 197 slepeni ziņojumi, kas ir par 137% vairāk, nekā gadu iepriekš. Ziņojumus izmantojis britu izlūkdienests.

GCHQ oficiālais pārstāvis avīzei atklājis, ka aģentūra nedara neko nelikumīgu un to stingri uzrauga Ārlietu ministrija, kā arī citas valdības iestādes, kā arī parlamenta izlūkošanas un drošības komiteja.

Šīs komitejas pārstāvis paziņojis, ka tā sagaida GCHQ atskaiti jau pirmdien un pēc tās uzklausīšanas tiks lemts par tālāko rīcību.

Pēc avīzes rīcībā esošās informācijas, briti saņēmuši slepenu informāciju no ASV programmas "Prism", kas it kā ir spējīga tiešā veidā pārtvert telefona sarunas un interneta komunikāciju.

Lielbritānijas opozīcijas politiķi jau pauduši bažas par to, ka liels skaits ASV pilsoņu, un, iespējams, britu, ir kļuvuši, paši to neapzinoties, par specdienestu izsekošanas objektiem.

"Washington Post" šonedēļ vēstīja, ka iepriekšminētās programmas ietvaros ASV specdienestiem ir tieša pieeja deviņu lielāki interneta kompāniju serveriem, ieskaitot "Apple", "Facebook", "Google" un "Microsoft".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!