Foto: AP/Scanpix

Radioaktīvais polonijs 210, ar kuru tika noindēts Kremļa kritiķis Aleksandrs Ļitviņenko, varēja tikt saražots tikai Krievijā, Londonā publiskās izmeklēšanas sēdes gaitā atzina Saseksas universitātes teorētiskās fizikas profesors Normans Dombijs.

Polinijs ražots Sarovas uzņēmumā "Avangard", kas ir vienīgā vieta pasaulē, kur poloniju var saražot rūpnieciskos apmēros, viņš sacīja.

Publiskā izmeklēšana Ļitviņenko nāves lietā notiek atbilstoši Augstās tiesas lēmumam, kas tādējādi apmierināja Aleksandra Ļitviņenko atraitnes Marinas lūgumu.

Izmeklēšanas galvenais mērķis ir noteikt, vai Ļitviņenko nāvē ir līdzvainīgas Krievijas varasiestādes.

Uz Lielbritāniju pārbēgušais Ļitviņenko nomira 2006.gada 23.novembrī - trīs nedēļas pēc saindēšanās, kuras dēļ viņam izkrita mati, viņš spēcīgi novājēja un viņa iekšējie orgāni pamazām pārstāja darboties.

Ļitviņenko organismā pēc nāves tika atrasts liels daudzums radioaktīvā polonija 210, kas vairāk nekā desmit reizes pārsniedzis nāvējošo devu. Pēc Lielbritānijas izmeklētāju novērtējuma, Ļitviņenko nonāvēšanai izmantotā polonija 210 deva maksā vismaz desmit miljonus ASV dolāru.

Polonijs 210 ir rets, ļoti bīstams radioaktīvs izotops. To var iegūt tikai kodolreaktorā, līdz ar to tikai ļoti augsti attīstīta organizācija, ja ne ietekmīga valsts, varētu būt spējīga uz šo noziegumu.

Ļitviņenko domubiedri uzskata, ka bijušo izlūku nogalinājuši Krievijas valdības dienestu pārstāvji, tādējādi atriebjoties par viņa opozicionāro nostāju pret prezidentu Vladimiru Putinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!