Foto: AP/Scanpix

Britu spiegi solījuši pārtraukt sadarboties ar saviem vācu kolēģiem sakarā ar Vācijas parlamenta veikto izmeklēšanu par ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) spiegošanas aktivitātēm.

Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūras (GCHQ) augstākās amatpersonas ir satraukušās, ka Bundestāga izmeklēšana varētu atklāt viņu un vācu sabiedroto sadarbības noslēpumus.

Kā raksta žurnāls "Focus", par augošo spriedzi ar britu kolēģiem trešdienas vakarā pastāstījis Vācijas Ārvalstu informācijas aģentūras vadītājs Gerhards Šindlers.

"Bez informācijas no britu pārtvertajiem signāliem mēs būtu akli," teicis kāds no Vācijas Iekšējās drošības aģentūras vadošajiem darbiniekiem.

Lielbritānijas puse bažījas, ka vācu deputātu veiktā izmeklēšana atklās viņu kodu uzlaušanas iespējas un metodes.

"Focus" ziņo, ka spiegi ir īpaši satraukti saistībā ar Eiropas mēroga novērošanas operāciju 2013.gadā.

Vāciju vairāk nekā citas Eiropas valstis sadusmojusi vietējo un ārvalstu aģentūru organizētā masveida novērošana, kuru atklāja NSA analītiķis Edvards Snoudens.

Par vienkāršo cilvēku un vadošo amatpersonu, tostarp Angelas Merkeles, izspiegošanu 2014.gadā tika sākta parlamentārā izmeklēšana.

Līdz šim atklāts, ka vācu dienesti izspiego ārzemēs dzīvojošos un strādājošos Vācijas pilsoņus, kaut arī to aizliedz spiegu aktivitātes regulējošie likumi.

Tajā pašā laikā Lielbritānijā nav daudz tādu politiķu, kas būtu uzdrošinājušies kaut ko aizrādīt GCHQ, augstākajām amatpersonām, apgalvojot, ka aģentūra strādā stingrā uzraudzībā un saskaņā ar likumu.

Nesen, balstoties uz Snoudena sniegto informāciju, tika vēstīts, ka NSA ievākusi žurnālistu e-pasta vēstules visā pasaulē, lai pārbaudītu savas novērošanas spējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!