Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas karakuģis "HMS Westminster" otrdien devies uz mācībām, kuru laikā paredzēta arī apstāšanās Gibraltārā, kā dēļ pēdējā laikā saasinājušās attiecības starp Madridi un Londonu.

Karakuģis, kurš devies ceļā no Lielbritānijas Karaliskās flotes bāzes Portsmutā, pievienosies deviņiem citiem britu flotes kuģiem, kas dodas uz Vidusjūru un Persijas līci.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas amatpersonas apgalvo, ka šīs mācības plānotas jau sen un seko līdzīgiem manevriem, kas notika 2011.gadā un 2012.gadā.

Tomēr tās notiek laikā, kad Londonas un Madrides attiecības saasinājusi spriedze uz Gibraltāra robežas.

Lielbritānijas valdība pirmdien paziņoja, ka apsver iespēju sākt tiesvedību pret Spāniju par striktajām un "pilnīgi nesamērīgajām" pārbaudēm uz robežas ar Gibraltāru, kur spāņu varasiestādes pārbauda katru automašīnu, radot garas rindas.

Spānija savukārt paziņoja, ka pārbaudes neatcels, jo tās esot "likumīgas un proporcionālas" un tiek īstenotas, lai cīnītos pret kontrabandu.

Madride arī paziņoja, ka apsver iespēju jautājumā par Gibraltāru vērsties starptautiskās organizācijās, piemēram, ANO un Starptautiskajā tiesā Hāgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!