Foto: Publicitātes foto

Britu laikraksta "Mirror" interneta vietne veltījusi publikāciju Latvijā labi pazīstamajam nacionālboļševikam Benesam Aijo, raksturojot viņu kā "bīstamu prokrievu fanātiķi", kuram ir "nozīmīga loma" nemiernieku grupējumā, kas atbildīgs par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu un 298 nevainīgu cilvēku nāvi.

Laikraksts norāda, ka Aijo, kurš atrodas policijas uzraudzībā Latvijā un ir studējis mikrobioloģiju Londonā, ir ciešas saites ar prokrievisko kaujinieku komandieri Igoru Girkinu (Strelkovu), norādot, ka Girkins ir persona, ko plaši vaino lidmašīnas notriekšanā.

Aijo Lielbritāniju pēc sešiem valstī pavadītiem gadiem pameta martā, lai pievienotos Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam lojālajiem kaujinieku grupējumiem Krimā, raksta "Mirror". Maijā viņš tika aizturēts un izraidīts no Ukrainas, tomēr atkal mēģināja tur iekļūt.

Tikai dažas stundas pēc reisa MH17 notriekšanas Aijo vainu par notikušo centās uzvelt Ukrainas varai, norāda laikraksts. "Trakie ukraiņi! Viņiem nepietiek drosmes atzīties. "Al Qaeda" vienmēr uzņemas atbildību par saviem teroraktiem," Aijo rakstījis sociālajā tīklā "Facebook".

"Mirror" uzsver, ka pierādījumi norāda uz separātistu vainu traģēdijā, skaidrojot, ka teritoriju, no kuras palaista pretgaisa aizsardzības raķete, kontrolē "teroristu" pašieceltais komandieris Igors Girkins.

Beness Aijo ir saistīts arī ar Krievijas valdību, norāda laikraksts, paskaidrojot, ka kādā fotogrāfijā viņš ir kopā ar Kremļa politisko padomdevēju Andreju Kovaļenko, kurš tiek uzskatīts pat vienu no Krimas aneksijas "arhitektiem". Laikraksta avots norādījis uz faktu, ka Kovaļenko ir ļāvis sevi fotografēt kopā ar Aijo -, tas liecinot par Latvijas pilsoņa nozīmību separātistu kustībā.

Aijo šogad, kad strādājis celtniecības objektā Londonā, "Facebook" publicējis  fotogrāfiju, kurā kopā ar militārā apģērbā tērptiem cilvēkiem pozējis ar Krievijas karogu, raksta vietne.

Pilnu "Mirror" publikāciju par Benesu Aijo var lasīt šeit.

Par Benesa Aijo gaitām Krimā un Doņeckā var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!