Foto: AP/Scanpix
Lielbritānijas parlamenta deputāts un Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Tobiass Elvūds trešdien izpelnījies britu sabiedrības uzslavas un nosaukts pat par varoni, jo fotogrāfijās redzams, kā viņš palīdz teroraktā cietušajam policistam, vēsta BBC.

Trešdienas uzbrukumā Lielbritānijas parlamenta ēkas tuvumā smagi cieta un vēlāk no gūtajiem ievainojumiem nomira viens no policistiem, kurš apsargāja parlamentu. Pēc uzbrukuma Elvūds, bijušais armijas virsnieks, bija notikušā tuvumā un steidza palīgā cietušajam, sniedzot pirmo palīdzību un veicot elpināšanu no mutes mutē.

Amatpersonas rīcība izpelnījusies sabiedrības atzinību, jo uzbrukuma brīdī viņš skrējis palīgā ievainotajam policistam, nevis meklējis drošāku patvērumu. Elvūds viens no pirmajiem piesteidzies pie sadurtā policista un centies stabilizēt viņa stāvokli vēl pirms mediķu ierašanās.

"Tā kā esmu liecinieks, tad neko daudz nedrīkstu teikt. Es laikam biju pēdējais pie viņa, pirms viņš nomira. Centos apturēt asiņošanu, elpināju no mutes mutē... Tā ir milzīga traģēdija," vēlāk žurnālistiem stāstīja Elvūds. "Man liekas, ka viņš zaudēja pārāk daudz asiņu pirms mediķu ierašanās. Viņam bija vairāki ievainojumi ķermenī – zem rokām, mugurā."

Elvūda ģimene savulaik pati cietusi teroraktos. 2002. gada oktobrī Bali teroraktā bojā gāja viņa brālis Džons. Toreiz teroraktos bojā gāja 202 cilvēki, starp kuriem 27 bija briti.

Ziņots, ka trešdien Londonā teroraktā pie Lielbritānijas parlamenta bojā gājuši vismaz četri cilvēki, bet vismaz 20 cietuši. Daudzi no cietušajiem ir Francijas jaunieši, kuru grupā ar auto ietriecies uzbrucējs. Tāpat zināms, ka starp cietušajiem ir divi Rumānijas pilsoņi.

Pēc notikušā pie Lielbritānijas parlamenta un Dauningstrītā pie premjeres Terēzas Mejas rezidences nolaisti pusmastā. Godinot bojā gājušos, arī pie Skotlendjarda galvenās ēkas karogi nolaisti pusmastā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!