Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijai nav "Brexit" plāna, bet šķelšanās premjerministres Terēzas Mejas valdībā vēl sešus mēnešus varētu liegt apstiprināt Eiropas Savienības (ES) pamešanas stratēģiju, liecina raidsabiedrības BBC un izdevuma "The Times" rīcībā nonākuši dokumenti.

Dokumentus Ministru kabineta birojam sagatavojis kāds vārdā neminēts konsultants. Tajos norādīts, ka valdības departamenti strādā pie vairāk nekā 500 ar "Brexit" saistītiem projektiem, kuru izpildīšanai, iespējams, būs jāpiesaista ap 30 000 papildu darbinieku.

Mejas biroja pārstāvji nolieguši dokumentos paustās atziņas. "Šis nav valdības ziņojums, un mēs neatpazīstam tajā paustos apgalvojumus," stāstīja Mejas biroja pārstāve. "Mēs koncentrējamies uz "Brexit" uzdevuma izpildi un darām to veiksmīgi."

Dokumentu nosaukums ir "Brexit Update" un tie marķēti ar 7. novembra datumu. Premjerministre Meja tajos kritizēta par tendenci vienpatīgi pieņemt ar Lielbritānijas izstāšanos no ES saistītus lēmumus, cenšoties situāciju atrisināt pati.

"Brexit" stratēģijas izstrādi kavējusi kabinetā radusies šķelšanās starp ārlietu ministru Borisu Džonsonu, ''Brexit'' ministru Deividu Deivisu un starptautiskās tirdzniecības ministru Laiemu Foksu no vienas puses un finanšu ministru Filipu Hamondu un biznesa ministru Gregu Klarku no otras, minēts nopludinātajā darba ziņojumā "Atjaunotā informācija par "Brexit"".

Tāpat dokumentos norādīts uz industrijas "lielajiem spēlētājiem", kuri "pie valdības galvas pieliks pistoli", lai nodrošinātu sev garantijas, kas ļaus nesāpīgāk pārdzīvot "Brexit". Šādu "atbalstu un garantijas" jau ieguvis Japāņu autoražotājs "Nissan", raksta BBC.

Vēstīs, ka Meja apsolījusi Lisabonas līguma 50. pants, kas aizsāks vismaz divus gadus ilgu Lielbritānijas izstāšanās procesu no ES, iedarbināt līdz 2017. gada martam.

Londonas Augstā tiesa novembra sākumā nolēma, ka parlamentam, nevis valdībai jāapstiprina lēmums par izstāšanās sākšanu no ES. Līdz ar to Mejai nav tiesību izmantot savu izpildvaru Lisabonas līguma 50. panta iedarbināšanai.

Šis spriedums varētu aizkavēt Lielbritānijas izstāšanos no ES. Taču Meja norādīja, ka grafiks nav mainījies. Viņa paudusi arī pārliecību, ka valdība uzvarēs Augstākajā tiesā ierosinātajā apelācijas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!