Foto: RIA Novosti/Scanpix

Maskavas amatpersonas ir paziņojušas par brīvprātīgo brigāžu izveidošanu, kuras palīdzēs izsekot nelegālos imigrantus. Cilvēktiesību aizstāvji pauž bažas, ka šis lēmums paver iespējas vardarbībai un tiesību pārkāpumiem, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

Vairāk nekā 300 cilvēku jau ir atsaukušies aicinājumam, bet varas iestādes norāda, ka mērķis ir savākt pavisam 600 aktīvistus. Tērpti sarkanās vestēs ar uzrakstu "imigrācijas patruļa", aptuveni ducis brīvprātīgo otrdien jau devās pilsētas ielās, ziņo "Brīvā Eiropa".

"Viņi aiztur pilsētniekus vai pārbauda dokumentus. Brīvprātīgie viņiem palīdz. Viņi arī palīdz izskaidrot lietas, vai, ja persona mēģina aizbēgt," Krievijas televīzijā stāsta bijušais policists Aleksandrs Kilsitskis, kurš ir atsaucies aicinājumam palīdzēt imigrācijas amatpersonām.

Amatpersonas uzsver, ka katrs kandidāts tiek rūpīgi pārbaudīts un iziet obligāto apmācību. Agresīvas personas un ultranacionālisti netiekot pieņemti. Tomēr tas nemazina cilvēktiesību aizstāvju bažas.

"Šos reidus veiks nevis tiesībsargājošās iestādes, bet parasti pilsoņi, un es varu tikai iedomāties, kāda veida entuziasti tur piedalīsies. Tas nedos neko, tikai vairāk ksenofobijas, vardarbības un sabiedrības sašķelšanos," uzskata cilvēktiesību aktīviste Svetlana Ganuškina.

Ksenofobisks noskaņojums Krievijā, kur ik gadu etniski motivētā vardarbībā nogalina desmitiem etnisko minoritāšu pārstāvjus, ir plaši izplatīts, skaidro "Brīvā Eiropa". Cilvēktiesību aktīvisti uzskata, ka brīvprātīgo brigādes etnisko spriedzi tikai palielinās.

Maskavas drošības departamenta vadītājs Aleksejs Majorovs stāsta, ka brīvprātīgo vienības patrulēs katru dienu, katrā apkaimē. Viņi meklēs nelegālos imigrantus tirgos, būvniecības un rūpniecības objektos, dzelzceļa stacijās un pat privātos dzīvokļos.

Visvairāk cilvēktiesību aizstāvjus satrauc tas, ka brīvprātīgajiem būs tiesības aizturēt aizdomās turamos, lai nodotu tos policijai. "Kam ir tiesības aizturēt cilvēkus? Ir nepieciešami ļoti nopietni iemesli cilvēku aizturēšanai, pat policistiem ne vienmēr ir tiesības to darīt. Bet tagad tas tiek atļauts nejaušiem un, iespējams, agresīviem cilvēkiem," sašutumu pauž Ganuškina.

Pēdējo mēnešu laikā Maskavā ir atdzimušas brīvprātīgo patruļas, kas nebija svešas padomju laikos. Nesen Krievijas galvaspilsētā kopīgās patruļās ar policiju iesaistījās vietējie kazaki. Brīvprātīgo vienības veidoja arī pareizticīgo aktīvisti, lai aizsargātu baznīcas un kapsētas pēc pankgrupas "Pussy Riot" akcijas Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē 2012. gada februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!