Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Francijas prezidenta Emanuela Makrona sieva Brižita, oficiālās ceremonijās stājoties blakus, ne aiz muguras savam vīram, kā tas pieņemts protokolā, izsaukusi sašutumu soctīklotāju vidū, kuri viņu ne tajā labākajā nozīmē salīdzinājuši ar Mariju Antuaneti, raksta "Politico".

"Sievietei nav jābūt aizmugurē," Makrona paziņojusi intervijas laikā Francijas radio "RTL". Tāpat viņa apzinot veidus, kā valsts pirmā lēdija var vēl vairāk ietekmēt Elizejas pilī notiekošo. Viņa personīgi uzņēmusies risināt piecus problēmjautājumus, piemēram, invalīdu sociālo atstumtības mazināšanu un tiesību ievērošanu.

Viņas nostāja izraisīja sašutumu soctīklos, kur daudzi tautieši viņai atgādināja, ka pirmā lēdija nav vēlēts amats, kā arī apsūdzēja Makronu Francijas karalienes tēlošanā. Viņa pat salīdzināta ar Francijas karaļa Luija XVI laulāto draudzeni Mariju Antuaneti, kurai bija netikles slava un kurai Francijas revolūcijas laikā tika izpildīts nāvessods, ar giljotīnu nocērtot galvu.

Brižita gan uzskatot, ka viņas loma balstās pārī, ko viņa veido ar Emanuelu Makronu – "moderna savienība, kurā sieviete ir līdzvērtīga vīrietim", viņas personāldaļas vadītājs Tristians Bromē norādījis "Times".

Pirmo reizi informācija par Makrona kundzes vēlmi pārkāpt protokolu Francijas sabiedrībā izskanēja, kad septembrī ANO mītnē viņa atteicās sēdēt otrajā rindā līdzās citām valstu līderu otrajām pusēm. Viņa panāca savu un sēdēja kopā ar pārējo Francijas delegāciju. Sagaidāms, ka līdzīgi pirmā lēdija varētu rīkoties nākamnedēļ gaidāmajā Francijas līdera pirmajā vizītē Ķīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!