Foto: AFP/Scanpix
Bulgārijas ekonomikas ministrs Traičo Traikovs paziņojis, ka rosinās Ministru padomi apturēt pievienošanos procesu Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumam (ACTA), vēsta portāls "Delfi.ee".

Viņš paskaidrojis, ka kopā ar ārlietu ministru Nikolaju Mladenovu koordinēs valsts rīcību Eiropas Komisijā, paziņojis ministrs.

Tādējādi valsts, reaģējot uz mesu protestiem Bulgārija un citviet Eiropā, atteikusies no dalības ACTA. "Lēmums ir galīgs un mēs neratificēsim nolīgumu," bildis ministrs.

Portāls "Delfi.ee" norāda, ka no nolīguma ratifikācijas atteikušās vairākas valstis - Latvija, Polija, Čehija, Slovākija un Vācija.

Jau ziņots, ka ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts nolēma nesteigties virzīt ACTA ratificēšanai Saeimā, un rīkot apspriešanu par nolīgumu.

Latvija janvāra nogalē Tokijā parakstīja Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu starp Eiropas Savienību un tās dalībvalstīm, Austrāliju, Kanādu, Japānu, Korejas Republiku, Meksiku, Maroku, Jaunzēlandi, Singapūru, Šveici un ASV. ACTA stāsies spēkā 30 dienas pēc tam, kad sešas līguma slēdzējas puses (ES skaitot kā vienu) būs to ratificējušas. Attiecībā uz ES tas nozīmē, ka nolīgums vēl jāratificē visās valstīs un Eiropas parlamentā, kā arī ES Padomei jāpieņem lēmums par ACTA noslēgšanu. Teorētiski viss šis process var prasīt vairākus gadus.

Vairākas starptautiskās organizācijas, arī "Free Software Foundation" (FSF), iepriekš asi kritizēja nolīguma ieceri, uzskatot, ka tas ierobežos pilsoniskās brīvības un radīs kultūru, kurā brīvi pieejamu programmatūru uzskatīs par kaut ko nepieņemamu, nevis par radošuma un inovāciju izpausmi. Interneta vārda brīvības aizstāvji norādījuši, ka interneta pakalpojumu sniedzējiem saskaņā ar nolīgumu būtu jāpārbauda visi lietotāju saņemtie un nosūtītie dati, turklāt pakalpojumu sniedzējiem būs aizliegts uzturēt tādu bezmaksas programmatūru, kas ļauj piekļūt ar autortiesībām aizsargātiem datiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!