ASV prezidents Džordžs Bušs pirmdien televīzijas uzrunā paziņoja, ka Irākas prezidentam Sadamam Huseinam un viņa dēliem 48 stundu laikā jādodas trimdā, lai novērstu karu.

Bušs teica uzrunu televīzijā no pulksten 20 pirmdien (pulksten 3 otrdien pēc Latvijas laika). Uzruna ilga nepilnas 14 minūtes.

Bušs savā uzrunā uzsvēra, ka ASV ir tiesības lietot spēku savas drošības garantēšanai. Viņš arī aicināja Irākas armiju necīnīties pret ASV vadītās koalīcijas spēkiem, brīdināja nelietot masu iznīcināšanas ieročus un neiznīcināt naftas atradnes, un uzsvēra, ka kara noziedznieki tiks sodīti.

"Sadamam Huseinam un viņa dēliem jāatstāj Irāka 48 stundu laikā. Viņu atteikšanās to darīt izraisīs militāru konfliktu, kas sāksies mūsu izraudzītā laikā," sacīja Bušs savā runā. "Tirāns drīz būs prom," viņš piebilda.

"ASV ir suverēna vara lietot spēku, lai garantētu savu nacionālo drošību. Šis pienākums gulstas uz mani kā uz [bruņoto spēku] virspavēlnieku saskaņā ar manis doto zvērestu, kuru es turēšu," teica Bušs.

"Sadamam Huseinam ir par vēlu palikt pie varas, bet Irākas armijai nav par vēlu rīkoties ar godu un aizsargāt savu valsti, atļaujot koalīcijas spēku mierīgu ienākšanu masu iznīcināšanas ieroču likvidēšanai," sacīja Bušs.

"Mēs aicinām katru Irākas armijas un izlūkdienestu dalībnieku: ja notiks karš, necīnieties par mirstošu režīmu, kas nav jūsu dzīvības vērts. .. Mūsu spēki dos Irākas armijas vienībām skaidrus norādījumus par darbībām, kuras tās var veikt, lai izvairītos no uzbrukuma un iznīcināšanas," teica Bušs.

"Visam Irākas militārajam un civilajam personālam uzmanīgi jāuzklausa šis brīdinājums: Jebkurā konfliktā jūsu liktenis būs atkarīgs no jūsu darbībām. Neiznīciniet naftas atradnes - bagātības avotu, kas pieder Irākas tautai; nepaklausiet nekādai pavēlei lietot masu iznīcināšanas ieročus pret kādu, tostarp Irākas tautu," sacīja Bušs.

"Kara noziegumi tiks izmeklēti, kara noziedznieki tiks sodīti, un nebūs nekāds attaisnojums sacīt "es tikai pildīju pavēles"," uzsvēra ASV prezidents. Viņš uzsvēra, ka karš būs vērsts pret Sadama režīmu, nevis Irākas iedzīvotājiem.

"Daudzi irākieši var mani šovakar dzirdēt tulkotā radiopārraidē, un man ir vēsts viņiem: Ja mums jāsāk militāra kampaņa, tā būs vērsta pret nelikumīgajiem vīriem, kuri pārvalda jūsu valsti, nevis pret jums," sacīja Bušs.

"Vienīgais veids, kā samazināt ļaunumu un kara ilgumu, ir lietot mūsu armijas pilnu spēku un varu, un mēs esam gatavi to darīt. .. Tirāns drīz būs prom. Jūsu atbrīvošanas diena ir tuvu. .. Brīvā Irākā vairs nebūs agresijas karu pret jūsu kaimiņiem, vairs nebūs indes rūpnīcu, disidentu sodīšanas ar nāvi, spīdzināšanas kameru un izvarošanas istabu," solīja Bušs.

"Ja Sadams Huseins mēģinās turēties pie varas, viņš paliks nāvīgs ienaidnieks līdz galam. Viņš un teroristu grupējumi varētu izmisīgi mēģināt veikt teroristu operācijas pret amerikāņu tautu un mūsu draugiem. Šie uzbrukumi nav neizbēgami. Tomēr tie ir iespējami," brīdināja Bušs.

"Šīs un citu valdību savākti izlūkošanas dati neapšaubāmi liecina, ka Irākas režīms turpina glabāt un slēpt dažus no nāvējošākajiem ieročiem, kas jebkad izstrādāti," sacīja Bušs."Visiem ārvalstu pilsoņiem, tostarp žurnālistiem un inspektoriem, savas drošības labad ir nekavējoties jāatstāj Irāka," viņš piebilda.

"Briesmas ir skaidras: lietojot ķīmiskos, bioloģiskos vai kādu dienu arī kodolieročus, kas iegūti ar Irākas palīdzību, teroristi varētu piepildīt savas pasludinātās ambīcijas un nogalināt tūkstošiem vai simtiem tūkstošu nevainīgu cilvēku mūsu valstī vai jebkurā citā valstī," sacīja Bušs.

"ASV un citas valstis nav darījušas neko tādu, lai izpelnītos vai izprovocētu šos draudus, bet mēs darīsim visu, lai tos sakautu. Mēs nevis dreifēsim uz traģēdiju, bet noteiksim kursu uz drošību," sacīja ASV prezidents.

"Pēdējo dienu laikā amerikāņu varas iestādes ir izraidījušas no valsts zināmas personas, kas saistītas ar Irākas izlūkdienestiem", sacīja Bušs.

Vēršoties pie Irākas tautas, Bušs sacīja: "Mūsu koalīcijai pārņemot varu, mēs piegādāsim jums vajadzīgo pārtiku un medikamentus. Mēs nojauksim terora aparātu un palīdzēsim jums uzcelt jaunu Irāku, kas būs pārtikusi un brīva."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!