ASV prezidents Džordžs Bušs otrdien Vašingtonā, tiekoties ar Izraēlas premjerministru Arielu Šaronu, solīja Vašingtonas atbalstu Tuvo Austrumu miera procesam, tomēr uzsvēra, ka Izraēlai un palestīniešiem būs pašiem jāpanāk miers.
"Mūsu administrācija neuzspiedīs mieru," pēc pirmās tikšanās ar Šaronu, kurš pašlaik uzturas vizītē ASV, sacīja Bušs. Viņš norādīja, ka ASV veicinās mieru un sadarbosies ar "tiem, kas par to atbild".

Šarons atkārtoti uzsvēra, ka Izraēla neatsāks miera sarunas ar palestīniešu līderi Jasiru Arafatu, kamēr reģionā nebūs izbeigta vardarbība.

"Pirmais un galvenais jautājums ir drošības garantēšana Izraēlas pilsoņiem. Tas ir jāpanāk vispirms, un tikai tad mēs varam sākt sarunas," teica premjers. Viņš uzsvēra, ka ASV un Izraēla ir "partneres cīņā pret terorismu".

Bušs ar Šaronu tikās pie pusdienu galda, un vēlāk viņiem bija ilgāka saruna, kuras laikā notika arī īsa preses konference.

"Mēs runājām par to, kā vislabāk saglabāt mieru," Baltā nama Ovālajā kabinetā žurnālistiem paziņoja Bušs.

"Es sacīju premjerministram, ka mana administrācija cītīgi strādās, lai izveidotu pamatu mieram Tuvajos Austrumos .. Otrkārt, es viņam sacīju, ka mūsu valsts necentīsies uzspiest mieru, ka mēs veicināsim mieru un sadarbosimies ar tiem, kas par to atbild," uzsvēra ASV prezidents.

Bušs arī pavēstīja, ka pagaidām nav izlēmis, vai uzaicināt Arafatu apmeklēt Balto namu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!