Foto: AP/Scanpix

Otrdien 58 gadu vecumā mira ar vēzi sirgstošais Venecuēlas sociālistu prezidents Ugo Čavess, kurš valsti vadīja 14 gadus. Trešdien Karakasas ielās pulcējas tūkstošiem prezidenta apraudātāju, ir izsludinātas septiņu dienu ilgas sēras. Līdz nedēļas beigām slēgtas visas skolas un augstskolas, bet kārtības garantēšanai ielās izvietoti policisti un karavīri.

Armija, kas trešdien izšāvusi 21 goda zalvi, sola šaut pa lielgabala šāvienam katru stundu līdz pat prezidenta bērēm, kas paredzētas piektdien. Bēru ceremoniju, kas, domājams, būs vērienīga, apmeklēs reģionālie un pasaules līderi, to skaitā arī Irānas prezidents Mahmuds Ahmedinedžads.

Harizmātiskā, bet pretrunīgi vērtētā prezidenta nāve rada daudz jautājumu par to, kas Venecuēlā notiks tālāk, atbildes uz tiem centusies sniegt raidsabiedrība CNN.


Foto: AFP/Scanpix

Līdz jaunu vēlēšanu sarīkošanai prezidenta pienākumus pildīs pašreizējais viceprezidents Nikolass Maduro. Viņš ir paša Čavesa izvēlēts pēctecis, tieši Maduro bija tas, kurš uzrunā tautai paziņoja par Čavesa nāvi. Viņš arī kandidēs gaidāmajās vēlēšanās.

50 gadus vecais Maduro jau ilgu laiku ir augsta līmeņa Čavesa administrācijas pārstāvis. Kādreizējā Karakasas autobusa vadītāja karjera attīstījās tik veiksmīgi, ka viņš iekļuva Čavesa tuvāko personu lokā. 

Prezidenta vēlēšanas tiks sarīkotas 30 dienu laikā, otrdien paziņoja ārlietu ministrs  Eliass Haua. Precīzs balsošanas datums vēl nav zināms. 


Foto: AFP/Scanpix

Pats Čavess nav žēlojis vārdus Maduro atbalstam. Pirms savas ceturtās vēža operācijas pagājušā gada decembrī prezidents paziņoja, ka tieši Maduro ir jāturpina viņa iesāktais darbs, ja pats to vairs nespēs.

"Es lūdzu jums no visas sirds. Viņš ir viens no jaunajiem līderiem ar vislielākajām spējām turpināt, ja es nevarēšu," Čavess uzrunāja atbalstītājus.

Citi viedokļi par viceprezidenta spējām ir dažādi. Maduro ir pildījis gan ārlietu ministra, gan viceprezidenta pienākumus un ir bijis autors valdības pēdējā laika radikālākajiem lēmumiem, stāsta politiskās zinātnes profesors Havjers Koraless no Masačūsetsas.

"Bet viņam ir bijuši arī daži no pašiem pragmatiskākajiem un samierinošākajiem lēmumiem, to skaitā pavērsiens attiecībās ar Kolumbiju," profesors atklāj CNN. 


Foto: AP/Scanpix

Lai gan Čavess 14 prezidentūras gados stingri turēja varu savās rokās, Venecuēlā ir arī opozīcijas kustība.

Opozīcija ir kļuvusi spēcīgāka, kopš apvienojās oktobrī notikušo prezidenta vēlēšanu kandidāta Enrikes Kaprilesa un "Demokrātiskās vienotības apaļā galda kustības" grupas, norāda daži analītiķi. Tomēr opozīcija joprojām varētu būt pārāk vāja, uzskata Karls Mečams no Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra.

Opozīcijas mazo ietekmi ilustrē gan Kaprilesa sakāve prezidenta vēlēšanās, gan Čavesa sabiedroto uzvara decembrī notikušajās pašvaldību vēlēšanās, kur 20 no pavisam 23 štatiem uzvaru guva valdošā sociālistu partija. 


Foto: AP/Scanpix

Čavesam gadiem bijušas vētrainas attiecības ar ASV. Prezidents ar cīņu pret ASV un to sabiedrotajiem "imperiālistiem" uzturēja popularitāti un nacionālistisku nosakņojumu.

Augsta ranga amerikāņu amatpersonas neparedz būtisku attiecību uzlabošanos, vismaz ne tuvākajā laikā, jo Čavesa sistēma joprojām pastāv. Valsts ekonomika Čavesa gados ir padarīta vienlīdzīgāka, bet nestabilāka, norāda CNN.

Pēc Čavesa ēra otrdien ir sākusies ar divu ASV diplomātu izraidīšanu, apsūdzot tos sazvērestībā destabilizēt situāciju valstī.

Baltais nams paziņoja, ka vēlas lai gaidāmās prezidenta vēlēšanas būtu "brīvas, godīgas un ticamas", bet vēlēšanu procesā neiejauksies. Amatpersonas uzsver, ka ASV ir gatavas diplomātiskajām attiecībām ar vēstnieku, neatkarīgi no gaidāmo vēlēšanu uzvarētāja.


Foto: AP/Scanpix

Viens no iemesliem ir Irānas kodolprogrammas jautājums. Starp Karakasu un Teherānu ir cieša sadarbība, tāpēc ASV ir nepieciešama Venecuēlas palīdzība, lai sankcijas pret Irānu padarītu iedarbīgākas.

Pagājušajā gadā Irānas prezidents Mahmuds Ahmedinedžads viesojās Venecuēlā un abi līderi solīja turpināt sadarbību. Gadu gaitā abas valstis ir noslēgušas vairāk nekā 270 vienošanās par tirdzniecības darījumiem un būvniecības projektiem, automašīnu un traktoru rūpnīcām, enerģētikas un banku programmām.

Otrs iemesls attiecību uzlabošanai ir Venecuēlas nafta, piebilst CNN.


Foto: AFP/Scanpix

Šī joma varētu tikt ietekmēta, pieļauj daži analītiķi. Un tas amerikāņiem varētu radīt nopietnas galvassāpes.

Venecuēla ir ceturtā lielākā naftas produktu piegādātāja ASV tirgū. Ja varas vakuuma dēļ kritīsies eksporta apjomi, tas var izraisīt degvielas cenu pieaugumu ASV patērētājiem un satricināt valsts ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!