Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kamēr Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs iejūtas kino zvaigznes tēlā un izplata video, kurā skraida ar ložmetēju rokās, klajā nākusi fonda "Atvērtā Krievija" dokumentālā filma, kurā Kremlim lojālais politiķis attēlots kā korumpēts diktators.

Īsajā filmā "Ģimene", kuru finansējis turīgais Kremļa kritiķis Mihails Hodorkovskis, Kadirovs tiek apsūdzēts cilvēktiesību pārkāpumos, savas privātās armijas uzturēšanā un Krievijas budžeta naudas šķērdēšanā.

"Šis ir cilvēks, kurš padarījis Čečeniju par savu feodālo valdījumu," norāda pats Hodorkovskis.

26 minūtes garajā filmā stāstīts par sišanām un slepkavībām, kas saistītas ar Čečenijas drošības struktūrām, par to, ka katram čečenam ir jādod savs ieguldījums Kadirova tēriņu segšanai.

Filmā iekļauts televīzijas intervijas fragments, kurā Krievijas prezidents Vladimirs Putins raksturo Kadirovu kā savu "dēlu", bet Kadirovs Putinu nosauc par savu elku.

Pēdējā laikā medijos spekulēts par to, ka Čečenijas līderis Putina svētības rezultātā kļuvis pārāk spēcīgs un nekontrolējams.

Pērnā gada decembrī Groznijā tika sapulcināti aptuveni 20 000 bruņotu drošībnieku. Kadirovs, uzrunājot kaujiniekus, apliecināja uzticību Putinam un čečenu "brīvprātīgo" gatavību izpildīt jebkuras sarežģītības Putina dotu uzdevumu.

Neskaidrības virmo ap opozicionāra Borisa Ņemcova slepkavību 27. februārī. Aizdomās par noziegumu tika aizturēti vairāki čečeni, no kuriem vismaz viens dienējis Kadirova spēkos. Čečenijas līderis šo personu publiski aizstāvēja kā "īstenu Krievijas patriotu".

Aprīlī Kadirovs televīzijā translētā pasākumā deva atļauju drošībniekiem šaut pa Krievijas spēka struktūru darbiniekiem, ja tie bez saskaņošanas veic operācijas Čečenijā.  Vēlāk gan Kadirovs atkārtoti apliecinājis savu uzticību Putinam.

Savukārt maijā Kadirovs deva savu svētību jau precēta policijas šefa laulībām ar 17 gadus vecu skolnieci. Krievijas likumi, kuri ir saistoši visā federācijas teritorijā, nepieļauj daudzsievību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!