Foto: AP/Scanpix

Krievijas Čečenijas Republikā aizturēti vairāk nekā simts seksuālo minoritāšu pārstāvju un cilvēku, kurus par tādiem uzskata, ziņo "Novaja Gazeta". Republikas pārstāvis šādus notikumus noliedzis, norādot, ka Čečenijā šādu cilvēku nemaz neesot.

Pirmo informāciju par kampaņveidīgām aizturēšanām medijs saņēmis pirms aptuveni nedēļas, bet pa šo laiku guvis apstiprinājumu par masveida arestiem no avotiem Čečenijas Republikas Iekšlietu ministrijā, autonomijas Federālā drošības dienesta nodaļā un prokuratūrā, kā arī no vietējās LGBT kopienas pārstāvjiem.

Medijs norāda, ka zina triju aizturēšanu laikā mirušu cilvēku vārdus, taču esot ziņots par vēl lielāku upuru skaitu.

Aizturēšanas notiekot dažādās republikas vietās, ne tikai galvaspilsētā Groznijā. Vien dažiem no aizturētajiem izdevies tikt brīvībā, un tie Čečeniju tūlīt pēc atbrīvošanas esot pametuši. Citi paspējuši aizbēgt no Ramzana Kadirova autoritāri pārvaldītās autonomijas uzreiz pēc tam, kad uzzinājuši par savu draugu un paziņu aizturēšanu.

Aizturēto vidū esot arī vairāki čečenu musulmaņu garīdznieki jeb muftiji, tostarp vairākas ietekmīgas un prezidentam Kadirovam pietuvinātas personas. Tiek ziņots arī par divu Čečenijā pazīstamu televīzijas personību aizturēšanu.

Medijs norāda, ka Kaukāzā netradicionālas seksuālas orientācijas atklāšana apkārtējiem nav iedomājama, un aizturētie to arī neesot izrādījuši. "Tradicionālā čečenu sabiedrībā starp tās locekļiem ir ļoti ciešas sociālās saites un tādas iezīmes tiek ātri atpazītas neatkarīgi no tā, kā tās slēpj," raksta "Novaja Gazeta".

Kopš aizturēšanu sākuma Čecenijā jau tā rūpīgi slēptās un ciešās LGBT grupas soctīklos pametusi lielākā daļa to biedru, bet citi, riskējot ar savu drošību, soctīklos ziņojot par potenciālajiem aizturēšanas riskiem.

Medijs "TV Rain" savukārt raksta, ka aizturēšanas varētu būt saistītas ar iniciatīvu citas Krievijas Kaukāza republikas galvaspilsētā - Kabarda-Balkārijas Naļčikā (kartē) sarīkot LGBT kustību atbalstošu gājienu. Reģistrēties tam varēja interneta vietnē "GayRussia.ru", un to bija izdarījuši aptuveni 300 cilvēku.

Tas visā reģionā izsauca asus protestus, kā arī aicinājumus visus seksuālo minoritāšu pārstāvjus nogalināt. Tas arī varētu būt iemesls Čečenijas pārvaldes asajai rīcībai, kas novedusi jau pie vairāku cilvēku nāves.

Savukārt Kadirova preses pārstāvis Alvi Karimovs "Novaja Gazeta" rakstu nodēvējis par absolūtiem meliem.

"Jūs nevarat aizturēt un apsūdzēt cilvēkus, kādi vienkārši republikā neeksistē. Ja Čečenijā būtu tādi cilvēki, tiesībsargājošajām iestādēm ar viņiem nebūtu nekas jādara, jo viņu radinieki viņus aizsūtītu turp, no kurienes nav atgriešanās," paziņoja Karimovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!