Foto: AP/Scanpix

Pārsvarā musulmaņu apdzīvotajā Krievijas Čečenijas Republikā varasiestādes organizē lekcijas skolēniem un studentiem, lai tie spētu pretoties radikālo islāmistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") rekrutēšanas centieniem, vēsta laikraksts "The New York Times".

Garīdznieki un valdības amatpersonas rīkojot tikšanās ar jauniešiem, lai mācītu viņiem neuzķerties uz radikāļu propagandas āķa un skaidrotu, ka "Daesh" izkropļo Korāna patieso nozīmi.

Uzņēmīgāki pret vervēšanu ir jauni cilvēki no nabadzīgākām ģimenēm, kurus "Daesh" ievilina savās rindās ar internetā publicētiem video, skaidro Čečenijas parlamenta Starptautisko attiecību komitejas vadītāja vietnieks Džamalulali Saīds Hamzats.

"Daesh" rindām Sīrijā ir pievienojušies tūkstošiem Krievijas musulmaņu, daži no tiem grupējumā ieņem vadošus amatus.

Pēc diviem Čečenijas kariem Ziemeļkaukāzā, galvenokārt Dagestānā, joprojām ir vērojama kaujinieku aktivitāte. Tiek lēsts, ka no Dagestānas "Daesh" pievienojušies gandrīz 1000 cilvēku.

Tikmēr no Čečenijas, kur ar dzelžainu dūri valda Kremlim uzticamais prezidents Ramzans Kadirovs, uz Sīriju devušos karotāju skaits ir daudz zemāks.

Novembrī Kadirovs paziņoja, ka "Daesh" rindām, domājams, pievienojušies mazāk nekā 500 čečenu un 200 no tiem jau gājuši bojā. Kadirovs ir pat izteicis piedāvājumu cīņai pret "Daesh" nosūtīt tūkstošiem čečenu karotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!