Foto: AFP/Scanpix
Pirmdien Prāgā nodibināta starptautiskā Vāclava Havela balva, kas turpmāk ik rudeni tiks pasniegta par izciliem sasniegumiem cilvēktiesību aizsardzības jomā.

Bijušā Čehijas prezidenta, rakstnieka, disidenta un cilvēktiesību aizstāvja vārdā nodēvētā balva tiks piešķirta personām vai nevalstiskām organizācijām, kuras aktīvi iestājas par cilvēktiesību aizsardzību.

Balvas apmērs būs 60 000 eiro (42 168 lati), un to dibinājusi Eiropas Padome, organizācija "Harta 77", kā arī Vāclava Havela bibliotēka.

Ik gadu paredzēts arī Prāgā rīkot starptautisku konferenci, lai plašāk apspriestu laureātu paveikto.

Balvas dibinātāji pirmdien gan atturējās no minējumiem, kurš šoruden varētu kļūt par prēmijas pirmo laureātu.

"Vāclavs Havels bija unikāla un harismātiska personība, kas būtiski ietekmēja Eiropas vēsturi, viņš kļuvis par simbolu cīņai par cilvēktiesībām," balvas dibināšanas pasākumā norādīja Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas prezidents Žans Klods Miņons.

Havels bija rakstnieks, dramaturgs, politiķis, disidents, cilvēktiesību aizstāvis un viens no galvenajiem cīnītājiem 1989.gada Samta revolūcijā pret komunisma jūgu.

Pēc komunistiskā režīma sabrukuma Havels tika ievēlēts Čehoslovākijas prezidenta amatā. Kad Čehoslovākija 1993.gadā sadalījās, viņš kļuva par neatkarīgās Čehijas pirmo prezidentu, bet 1998.gadā tika valsts galvas amatā pārvēlēts. 2003.gadā, noslēdzot otro pilnvaru termiņu Čehijas prezidenta amatā, Havels atgriezās pie radošā darba.

Pēc prezidentūras beigām viņš arī aktīvi pievērsās cilvēktiesību aizstāvībai.

1996.gadā Havelam tika atklāts plaušu vēzis. Viņš mira 2011.gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!