Foto: RIA Novosti/Scanpix

Čehijas prezidents Milošs Zēmans Krievijas militāro iejaukšanos Ukrainā pielīdzinājis padomju spēku veiktajai Prāgas pavasara apspiešanai 1968.gadā.

"Kaut arī es saprotu Krimas krievvalodīgas populācijas intereses (..) mums ir pašiem sava pieredze ar militāro iejaukšanos no 1968.gada," teikts Zēmana paziņojumā.

"Es uzskatu, ka militāra iejaukšanos rada dziļu plaisu, ko pēc tam nav iespējams pārvarēt paaudzes laikā," sacīja 69 gadus vecais Zēmans.

"Es stingri noraidu un nosodu Krievijas federācijas spertos soļus. Nevienprātības Eiropā mēs vairs nerisinām ar spēku," sacīja Čehijas prezidents, norādot, ka Krievija 1994.gadā solīja respektēt un garantēt Ukrainas suverenitāti.

"Ir nepieņemami, ka Krievijas Federācija pati savus solījumus neuztver nopietni. Šāda rīcība nepaliks bez atbildes," norādīja Zēmans.

Padomju Savienības un Varšava pakta karavīru invāzija toreizējā Čehoslovākijā 1968.gada 21.augustā apspieda demokrātisko reformu kustību.

Padomju armija Čehoslovākijā palika līdz 1989.gadam, kad tika gāzts komunistiskais režīms, pēc kā četrus gadus vēlāk valsts mierīgā ceļā sadalījās Čehijas republikā un Slovākijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!