Foto: AP/Scanpix/LETA

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs pirmdien noraidīja prezidenta Miloša Zemana apgalvojumus, ka Čehija izgatavojusi nervus paralizējošo vielu "Novičok".

"Čehijas republika nekad nav izgatavojusi, izstrādājusi vai uzglabājusi nevienu "Novičok" tipa vielu," tviterī raksta Babišs, atsaucoties uz civilo un militāro izlūkdienestu ziņojumiem.

Zemans, kurš ir pazīstams ar simpātijām pret Krieviju, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Čehija pagājušajā gadā eksperimentējusi ar "Novičok".

Babiša birojs pirmdien izplatīja paziņojumu, ka Čehija 2017. gadā izgatavojusi niecīgu daudzumu "Novičok A-230" militārās programmas ietvaros, kas domāta armijas un iedzīvotāju aizsardzībai.

Čehijas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka saskaņā ar starptautiskajiem līgumiem mikrosintēzes process netiek uzskatīts par izgatavošanu un norādīja, ka viela nekavējoties iznīcināta.

Kā norādīts paziņojumā, Zemana apgalvojumi izskanējuši nesaprašanās rezultātā.

Zemans, atsaucoties uz Čehijas militārā izlūkdienesta ziņojumiem, pavēstīja, ka eksperiments notika pagājušajā novembrī militārajā pētījumu centrā Brno. "Izgatavotās indes daudzums bija mazs un pēc eksperimentiem tika iznīcināts," intervijā telekanālam "Barrandov" pavēstīja Zemans.

"Mēs zinām kur, mēs zinām kad, tāpēc būtu liekulīgi izlikties, ka nekas nav noticis," sacīja Zemans.

Pēc ekspertu teiktā, pasaulē ir tikai dažas laboratorijas, kurās var izgatavot "Novičok".

Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova martā paziņoja, ka Čehija, Slovākija, Lielbritānija vai Zviedrija esot ticami šīs vielas avoti.

Čehijas ārlietu ministrs Martins Stropnickis nosauca Zaharovas teikto par "absurdu apsūdzību".

Pēc Zemana paziņojuma Zaharova piektdien pavēstīja, ka Lielbritānijas valdība melojusi, paziņojot, ka Krievija ir vienīgā valsts, kas izgatavojusi "Novičok".

Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

Londona un tās sabiedrotie Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju, kas to kategoriski noliegusi.

Šī ir pirmā reize kopš Otrā pasaules kara, kad Eiropā pielietots ķīmiskais ierocis, un incidents vēl vairāk saspīlējies Maskavas un Rietumu attiecības, abām pusēm izraidot ievērojamu skaitu pretējās puses diplomātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!