Foto: AFP/Scanpix

Čehijas premjerministrs Bohuslavs Sobotka otrdien nācis klajā ar paziņojumu, ka atkāpsies no amata. Tas notiek pēc tam, kad traci Čehijā sacēla finanšu ministra biznesa aktivitātes, vēsta aģentūra AFP.

"Es drīzumā prezidentam Milošam Zēmanam iesniegšu atkāpšanos. Ir nepieņemami Andrejam Babim palikt finanšu ministra amatā," teiks Sobotkas paziņojumā.

Premjers norāda, ka ar šo soli vēlas dot koalīcijas partijām iespēju vienoties par risinājumu vai pirmstermiņa vēlēšanām. Pēc grafika parlamenta vēlēšanas Čehijā ir gaidāmas oktobrī.

Miljardieris Babiss saskaņā ar "Forbes" datiem ir Čehijas otrs bagātākais cilvēks. Valdības koalīcijā viņš iekļuva no savas centristu partijas ANO. Babis vadīja plašo "Agrofert" konglomerātu, bet šogad savus aktīvus nodeva trastam, lai izvairītos no apsūdzībām interešu konfliktā.

Foto: AFP/Scanpix

Pagājušajā nedēļā Sobotka lūdza Babim precizēt, kā viņš pagātnē ar "Agrofert" saistītos darījumos ir izmantojis 55 miljonus eiro vērtas obligācijas. Babis norādīja, ka iekšlietu ministrs ir devis rīkojumu policijai izmeklēt Babisa biznesa darījumus.

Babiss, kurš noraida savu saistību ar jebkādām nelikumīgām darbībām, bauda augstu popularitāti vēlētāju aptaujās. Viņa ANO partijai ir 33,5% atbalsts, kamēr Sobotkas CSDD tie ir 16% aprīlī.

Pats Babiss ir Čehijas populārākais politiķis ar 56% atbalstu sabiedrībā. Sobotka tikmēr ar 39% paliek sestajā pozīcijā.

Miljardieris uzstāj, ka Sobotka apšauba viņa biznesa darījumus politisku motīvu vadīts pirms oktobrī gaidāmajām vēlēšanām. Visas apsūdzības Babis sauc par "meliem un puspatiesību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!